Informația momentului pentru acești pensionari: intră banii direct pe card, pe lângă pensie

Gabriel Peneș 23.02.2023, 09:28
Informația momentului pentru acești pensionari: intră banii direct pe card, pe lângă pensie

Informația momentului pentru acești pensionari. O anumită categorie de seniori va beneficia de returnarea sumelor reținute neconstituțional de către stat. Este vorba de persoanele cu pensii mai mari de 4.000 de lei care au plătit pe tot parcursul anului trecut contribuția la asigurările de sănătate, CASS. Restituirea acestor sume se va face eșelonat, în tranșe lunare.

Informația momentului pentru acești pensionari

Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au fost nevoiți să plătească pe tot parcursul anului trecut CASS, conform unei ordonanțe de guvern din decembrie 2021. Doar că la finalul lui 2022, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională măsura executivului, care a fost pus în situația de a returna respectivelor persoane sumele oprite până acum în contul asigurării de sănătate.

Iată cum va avea loc acest proces. Potrivit OUG 4/2023, ce se aplică din 17 februarie, CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit, în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, conform avocatnet.ro.

Banii se vor primi din oficiu, adică fără să fie necesară vreo cerere în acest sens, prin casele teritoriale de pensii, precum și prin casele de pensii sectoriale și entitățile care plătesc venituri din pensii.

Astfel, plata către pensionari a CASS-ului reținut se va face, de luna viitoare, „împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/ sistemul de pensii facultative”, după cum scrie în ordonanță.

Informația momentului pentru acești pensionari: intră banii direct pe card, pe lângă pensie
Pensionari cu pensii de peste 4.000 de lei vor primi înapoi, în tranșe lunare, banii opriți neconstituțional pe parcursul anului trecut pentru plata CASS

Intră banii direct pe card, pe lângă pensie

Practic, pensionarii cărora le-a fost reținut CASS anul trecut vor primi lunar, pe lângă pensie și odată cu aceasta, banii pentru CASS-ul plătit.

Trebuie reținut că în cazul decesului pensionarului care avea dreptul la restituirea CASS-ului, banii se vor plăti moștenitorilor legali ai acestuia, însă acest lucru se va face doar în baza unei cereri. Cererea trebuie depusă la casa teritorială de pensii/ casa de pensii sectorială în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului, respectiv la entitățile care plătesc venituri din pensii.

Mecanismul de restituire se va aplica atât în cazul celor care au obținut în instanță dreptul la restituirea CASS-ului (în perioada 28 decembrie 2022 – 1 martie 2023), cât și celor care n-au inițiat o acțiune în justiție.

În acest context, trebuie amintit că CCR a decis, pe 15 decembrie 2022, că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

În esenţă, Curtea a reţinut că OUG nr. 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Guvernul stabilise, la finalul anului 2021, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Ordonanța de Urgență a introdus plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul de 10% se încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....