Toți românii cu pensii mai mari de 4000 de lei, afectați direct. În luna ianuarie, seniorii din această categorie au parte de o surpriză neplăcută: vor primi mai puțini bani decât ar trebui. Ministerul Muncii a explicat care este cauza acestei probleme și când vor fi returnate sumele oprite pentru luna ianuarie din aceste pensii.
Românii cu pensii peste 4.000 de lei trebuie să-și refacă din calculele făcute cu cheltuielile pentru ianuarie. Și asta, din cauză că ei vor primi mai puțini bani în prima lună a anului 2023. Este vorba de peste 200.000 de români. Ministerul Muncii a venit cu explicații în acest sens și a arătat când va fi corectată eroarea
Explicație este legată de faptul că, între momentul tipării taloanelor și distribuirea lor, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că prevederea privind plata CAS pentru pensiile mari este neconstituțională.
Acum, ministerul Muncii a venit cu explicații și a arătat că la următoarea plată a pensiilor, în luna februarie vor fi distribuite sumele calculate corect, fără reținerea a 10% din sumă pentru CAS. Sumele reținute în ianuarie nu vor fi însă returnate.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că taloanele de pensie au fost tipărite înainte de Decizia Curții și tot atunci au fost trimiși și banii în teritoriu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După cum spuneam, taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie, informează digi24.ro.
În acest context, trebuie amintit că CCR a decis, pe 15 decembrie 2022, că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.
În esenţă, Curtea a reţinut că OUG nr. 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, și-a motivat CCR decizia.
Guvernul stabilise, la finalul anului 2021, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Ordonanța de Urgență a introdus plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul de 10% se încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.