Inflaţia a ajuns la 5,35%. Ce înseamnă asta pentru buzunarele românilor

Stan Filon 10.09.2021, 14:38
Inflaţia a ajuns la  5,35%. Ce înseamnă asta pentru buzunarele românilor

Inflaţia a ajuns la 5,35%, iar românii vor simți acest lucru din plin. Efectele deja se văd în scumpirile care au avut loc recent. Energia electrică s-a scumpit, la fel ca gazul și combustibilii, iar acestea au tras în sus aproape toate prețurile, inclusiv la alimente. Și creșterile nu s-au oprit!

Inflaţia a ajuns la 5,35%, iar românii resimt puternic acest lucru în buzunare

Potrivit Institutului Națioanal de Statistică, în luna august cea mai mare creștere au înregistrat-o produsele nealimentare, care s-au scumpit cu 8 procente! Tarifele serviciilor au crescut și ele cu aproape 3%, iar alimentele s-au scumpit față de august 2020 cu 2,7%, iar toate acestea au legătură cu inflația din România!

De departe, energia electrică s-a scumpit cel mai mult. Plătim acum cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată, iar la gaze plătim ”doar” cu 20% mai mult decât vara lui 2020, însă veste proastă de-abia acum vine: sezonul scumpirilor de-abia începe!

Inflatia a ajuns la 5,35%, iar romanii resimt puternic acest lucru în buzunare
Inflatia a ajuns la 5,35%, iar romanii resimt puternic acest lucru în buzunare

Prețurile au crescut peste noapte

Combustibilul s-a scumpit în ultimul an cu 14%. Dacă anul trecut benzina costa 4,5 lei, acum șoferii trebuie să plătească 6 lei pentru un litru. Scumpiri au fost înregistrate și la alimente precum ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină. Chiar dacă pare greu de crezut, sunt și produse și servicii care sunt mai ieftine decât anul trecut! Prețul cartofilor a scăzut cu circa 33%, iar fructele s-au ieftinit și ele, mai ales citricele, cât și biletele de avion.

Banca Națională a României estimează că la finele anului rata inflației va urca la 5,4%, urmând ca apoi să înceapă să revină ușor în limitele intervalului țintit, cel de 2,5%.

Prognoza BNR s-a dovedit a fi prea blândă

Banca Națională a României a recunoscut că prețurile sunt, de fapt, mai mari decât s-a prognozat! A spus-o chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a fost însă contrazis cumva de premierul Florin Cîțu, care a spus atunci că avertismentul BNR vine pe baza unor estimări.

”Anticipațiile inflaționiste ale analiștilor bancari sunt rezonabile. În schimb, la nivelul operatorilor economici s-au repoziționat pe un palier superior. Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor. Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi datorită pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a detaliat Mugur Isărescu, vorbind despre cauzele scumpirilor din ultima perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...