“Inflația va depăşi 5%”. Anunț de ultim moment de la Mugur Isărescu. La ce trebuie să se aștepte românii

Nicu Stan 09.08.2021, 14:42
“Inflația va depăşi 5%”. Anunț de ultim moment de la Mugur Isărescu. La ce trebuie să se aștepte românii

“Inflația va depăşi 5%”. Anunț de ultim moment de la Mugur Isărescu. La ce trebuie să se aștepte românii în următaorae perioadă. De asmenea, BNR a prognozat și care va fi inflația la sfârșitul anului viitor. Din 2022 va fi mai bine, însă următoarea perioadă va fi foarte grea pentru români. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Mugur Isărescu, anunț oficial. Inflația pentru acest an a fost majorată. La cât va ajunge pe finalul anului

“Inflația va depăşi 5%”, este anunț de ultim moment de la Mugur Isărescu, președintele Băncii Naționale Române. Astfel, s-a aflat la ce trebuie să se aștepte românii în perioada următoare.

Astfel, Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit unei prezentări realizate astăzi de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Mugur Isarescu, anunt despre inflatie
Mugur Isarescu, anunt despre inflatie

Mugur Isărescu, despre inflație

“După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%.

Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.

Ce se întâmplă cu indicele prețurilor de consum

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%.

Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Cât fusese prognozată inițial inflația

Faţă de prognoza de dinainte, estimarea inflației pentru finalul acestui an este în creştere cu 1,5%, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe