Inflația, scumpirile și situația economică globală intens măcinată în cei doi ani de pandemie, au dus la un scenariu fără precedent în ultimele decenii, după izbucnirea războiului din Ucraina. Iar avertismentul transmis de reprezentanții din domeniul alimentar din România vine să adauge și mai multă presiune. Sindicatele din Alimentație susțin că industria românească s-ar putea confrunta cu faliment dacă nu sunt luate măsuri clare și rapide.
Occidentul a răspuns ferm deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina și a taxat Rusia cu sancțiuni economice fără precedent. Totuși, toate acestea ar putea avea efecte devastatoare asupra statelor, inclusiv a României. Sindicatele din Alimentație transmit că embargoul pe care l-am aplicat Federației Ruse ar putea avea un efect nebănuit împotriva României. Astfel, industria alimentară românească s-ar putea confrunta cu faliment.
Președintele Sindalimenta a precizat că este nevoie ca Guvernul să pună la punct o serie de măsuri urgente pentru a preîntâmpina acest scenariu. În timp ce autoritățile transmit că nu ne vom lovi de o criză alimentară, îndemnând la calm în această perioadă în care românii au decis să își facă provizii și să golească rafturile magazinelor, reprezentanții din industria alimentară sunt de o altă părere. Prețurile la utilități ar putea duce la dispariția mâncărurilor românești de la raft.
„Embargoul aplicat Rusiei se întoarce şi împotriva României, iar la noi efectul de bumerang este mult mai puternic comparativ cu cel suferit de statele occidentale, pentru că noi suntem săraci”, afirmă sindicaliştii.
Măsurile solicitate către Executiv ar putea fi vitale, în contextul în care specialiștii în domeniu menționează că agricultura ar putea fi afectată anul acesta secetă severă. Dincolo de aceste avertismente, liderii Guvernului susțin că nu este nevoie să oprim exporturile de cereale pentru că țara noastră se bucură de o recoltă record, înregistrată în urmă cu un an. Chiar dacă românii nu consumă la fel de mult pe cât produc atunci când vorbim despre grâu, porumb și floarea soarelui, recolta din acest an ar putea să nu fie la fel de generoasă, susțin sindicaliștii din alimentație.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În ciuda situaţiei internaţionale extrem de tensionate şi a efectelor sale din ce în ce mai negative în plan economic, Guvernul continuă să trateze cu iresponsabilitate situaţia. În timp ce ţări din jurul nostru au început să anunţe restricţii în ceea ce priveşte exporturile de cereale, Ministerul Agriculturii din România nu ia în calcul o astfel de măsură. Atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi alţi miniştri susţin că România are suficiente rezerve de grâu, porumb şi floarea soarelui, astfel că nu trebuie să ne facem griji, iar exporturile nu ar trebui oprite pentru că avem excedent.
Avem excedent acum, pentru că anul trecut am avut o recoltă record, de circa 11,4 milioane de tone de grâu la un consum mediu la nivel naţional de circa 4,6 milioane de tone, dar pot spune premierul României şi membrii Guvernului că acest lucru se va întâmpla şi cu recolta de anul acesta? Evident că nu, mai ales că există deja semne că riscăm să ne confruntăm anul acesta cu o secetă severă”, afirmă preşedintele Sindalimenta, Dragoş Frumosu.
Președintele Sindalimenta a mai făcut o precizare importantă, conferind un cadru pentru deciziile de până acum ale guvernanților. Acesta susține că marile rezerve de grâu pe care le deține România nu se află în posesia statului ori a fermierilor români, ci aparțin unor companii transnaționale specializate în domeniul comerțului cu astfel de produse agricole. De aceea, susține liderul de sindicat, statul român nu limitează exporturile de cereale.
„Cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri în scădere şi cu preţuri care au explodat în această perioadă, situaţia pe piaţa mondială a grâului se va tensiona şi mai mult în perioada următoare. În aceste condiţii a spune că România nu are niciun fel de probleme cu stocurile este o mare eroare, iar efectele le vom deconta cu toţii într-un viitor nu prea îndepărtat. Dacă mai adăugăm şi faptul că marile rezerve de grâu ale României nu sunt deţinute de stat sau de fermieri, ci de câteva companii transnaţionale specializate în comerţul cu produse agricole, avem tabloul complet al situaţiei şi explicaţia de ce statul român evită să ia măsura interzicerii exporturilor de cereale”, arată el.
Situația din România este una îngrijorătoare în privința alimentelor. Președintele Sindalimenta susține că Executivul ar trebui să pună la punct mai multe măsuri urgente pentru a preveni falimentul industriei alimentare din țara noastră. El propune reabilitarea sistemului de irigații, găsirea unor soluții pentru producerea îngrășământului, subvenționarea motorinei utilizate în agricultură, eliminarea accizelor și alte măsuri care vizează oprirea creșterii prețurilor, precum zero TVA la alimente, reducerea taxei pe valoare adăugată la energie și gaze sau alte eliminări de taxe.
„Fără aceste măsuri industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale. Preţurile urcă practic de la o zi la alta din cauza războiului ruso-ucrainian, iar dacă de referim la agricultură, să nu uităm că cele două ţări asigură 30% din exportul mondial de grâu.
Îi aducem Guvernului la cunoştinţă că plafonarea preţurilor la utilităţi acoperă doar 30% din pierderile sectorului de morărit şi panificaţie, că din luna aprilie multe societăţi din industria alimentară riscă să se închidă în cazul în care măsura plafonării tarifelor la utilităţi nu va fi acompaniată şi de alte măsuri, că importurile de îngrăşăminte chimice vor contribui la scumpirea producţiei de cereale cu circa 30% anul acesta etc”, susţine Dragoş Frumosu.
Deocamdată, liderul de sindicat susține că a primit doar promisiuni din partea autorităților, fără să vină cu măsuri concrete care să combată direcția în care se îndreaptă industria alimentară. De asemenea, președintele Sindalimenta susține că viitorul poate fi sumbru, cu mai multe unități închise, șomaj care crește și siguranța alimentară a României afectată semnificativ.