Indicele ROBOR a sărit pragul critic de 8%. Vești tot mai proaste pentru românii cu rate la bănci

Mihnea Tălău 01.08.2022, 12:28
Indicele ROBOR a sărit pragul critic de 8%. Vești tot mai proaste pentru românii cu rate la bănci

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, utilizat în calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns luni la 8,01% pe an, de la 7,97% pe an cât s-a înregistrat în ședința precedentă.

ROBOR la 3 luni la un nou prag critic

Indicele ROBOR la 3 luni se situa la 3,02% pe an, la începutul lui 2022.  Indicele ROBOR la 3 luni îi afectează direct pe cei care au credite în lei, pentru că în funcție de valoarea lui se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 8,13% pe an, de la 8,08% pe an, vineri.

Și indicele ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,24% pe an, de la 8,19% pe an, în ședința anterioară.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Valoarea la care a ajuns

Indicele ROBOR și IRCC

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În ultima perioadă, foarte mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni a explodat. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...