India și Pakistanul au fost la un pas de război nuclear în 2019. Mărturia unui fost înalt oficial american

Stan Filon 25.01.2023, 20:17
India și Pakistanul au fost la un pas de război nuclear în 2019. Mărturia unui fost înalt oficial american

Puțini știu, dar India și Pakistan au fost la un pas de un război nuclear, în anul 2019. Informația apare în cartea publicată marți de Mike Pompeo, fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump. Vedeți în rândurile de mai jos ce rol au avut Statele Unite ale Americii în detensionarea situației.

India și Pakistanul au fost la un pas de război nuclear în 2019

Mike Pompeo, fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump, a publicat marți o carte în care abordează și conflictul dintre India și Pakistan care în anul 2019 au fost la un pas de un război nuclear. Statele Unite ale Americii au evitat atunci escaladarea conflictului.

„Nu cred că lumea realizează cu adevărat cum rivalitatea dintre India şi Pakistan a putut fi atât de aproape de a se transforma într-o confruntare nucleară în februarie 2019”, scrie Pompeo în cartea sa, „Never Give an Inch”, relatează AFP, citată de Agerpres.

India si Pakistanul au fost la un pas de razboi nuclear în 2019 
India si Pakistanul au fost la un pas de razboi nuclear în 2019

A fost trezit de un apel telefonic urgent

În februarie 2019, India a lansat lovituri aeriene în teritoriul pakistanez ca represalii pentru un atentat sinucigaş care a ucis 41 de paramilitari indieni în Kashmir. Pakistanul a ripostat doborând un avion indian şi prinzând pilotul. Pompeo, care se afla la Hanoi pentru un summit între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, povesteşte că a fost trezit de un apel telefonic urgent de la un înalt responsabil indian.

„El credea că pakistanezii au început să-şi pregătească armele nucleare pentru o lovitură. India, m-a informat el, îşi studia propriul răspuns. L-am rugat să nu facă nimic şi să ne acorde un minut să încercăm să vedem totul clar”, scrie cel care a condus şi CIA în mandatul lui Donald Trump.

„Cel mai periculos loc din lume”

Mike Pompeo scrie apoi că diplomaţii americani au reuşit să-i convingă atât pe indieni, cât şi pe pakistanezii că niciuna dintre ţări nu pregătea pentru un atac nuclear.

„Nicio altă ţară nu ar fi putut face ceea ce am făcut noi în acea noapte pentru a evita un deznodământ oribil”, adaugă el. Mike Pompeo spune că a vorbit cu „adevăratul conducător al Pakistanului”, referindu-se la şeful de stat major al armatei pakistaneze Qamar Javed Bajwa.

India şi apoi Pakistanul au testat bombe atomice în 1998, determinându-l pe preşedintele american de atunci, Bill Clinton, să afirme despre Kashmir că este „cel mai periculos loc din lume”.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...