Indemnizația de maternitate ar putea să fie plafonată. La ce sumă ar ajunge veniturile mamelor după limitarea anunțată de Ministerul Sănătății

18 01. 2023, 13:01

Ministerul Sănătății a anunțat că intenționează să plafoneze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii. Acest ajutor oferit de stat este limitat în prezent la 12 salarii minime brute, dar ar urma să fie plafonat, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Motivul pentru care Ministerul Sănătății vrea să plafoneze indemnizația de maternitate.

La cât va fi plafonată indemnizația de maternitate

Indemnizația de maternitate se acordă pe durata concediului de maternitate, care este diferit de concediul pentru creșterea copilului, și poate însuma până la 126 de zile calendaristice. Ministerul Sănătății vrea să plafoneze indemnizația de maternitate de care pot beneficia viitoarele mame, iar propunerea se referă la persoanele care încheie contracte de asigurări sociale de sănătate cu câteva luni înainte de a naște și are ca scop diminuarea diferențelor uriașe dintre contribuțiile la sănătate pe care le achită acestea și indemnizațiile primite.

Acestă indemnizație de maternitate oferită de stat, în prezent limitată la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonată la maximum trei, conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care a fost pus în dezbatere publică. Motivul pentru care se ia această măsura este lipsa fondurilor.

Indemnizația pentru mame ar putea fi plafonată.

„Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate (…) În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

A crescut plafonul maxim de asigurare

De la 1 ianuarie 2023, odată cu majorarea salariului minim brut până la 3.000 de lei, s-a ajuns ca plafonul maxim de asigurare să fie de 36.000 de lei. Pentru a beneficia de acest concediu este nevoie de un stagiu de cotizare, iar în cele mai multe cazuri persoanele care încheie astfel de contracte de asigurare cu CAS aleg venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate.

De aceea, Ministerul Sănătății vrea ca viitoarele mame care nu au venituri din salarii, dar vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult trei salarii minime brute, față de 12 câte sunt în prezent.

Prin urmare, indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS nu va mai depăși valoarea de 9.000 de lei, cel puțin până nu va fi făcută o nouă majorare a salariului minim pe țară.