Incredibil. Cu cât a ajuns să vândă Dedeman o sobă de teracotă

Emanuela Pană 14.06.2021, 11:50
Incredibil. Cu cât a ajuns să vândă Dedeman o sobă de teracotă

Sobele au fost folosite din cele mai vechi timpuri, reprezentând cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor vreme îndelungată. Olandeze, dreptunghiulare, triunghiulare, tencuite, din teracotă, ș.a.m.d., sobele au fost și încă sunt prezente în casele românilor. Cu cât a ajuns, însă, Dedeman să vândă o sobă, aflați în rândurile de mai jos.

Incredibil. Cu cât a ajuns să vândă Dedeman o sobă de teracotă

Bunicii noști au folosit ani la rând soba pe lemne ca principala sursă de căldură, dar și ca unealtă de pregătire a celor mai bune mâncăruri. Soba pe lemne nu este doar o invenție de durată, ci și un element stilistic de care ne putem bucura și astăzi. Cu alte cuvinte, soba încălzește și camera în care este amplasată, dar în același timp propune și un design atractiv, retro-modern – acesta fiind unul dintre motivele pentru care sobele de teracotă sunt încă la căutare.

Spre deosebire de vremurile de mai de mult, când sobele erau făcute chiar de mâinile bunicilor noști din chirpici (material de construcție în formă de cărămidă, făcut dintr-un amestec de lut, paie și băligar uscat la soare), modelele actuale de sobe sunt deosebit de aspectuoase, fiind concepute special pentru a se potrivi în ambianța locuinței. Așa se face că astăzi avem posibilitatea de a alege între sobe ultramoderne cu picior de susținere, în formă ovală, sau sobe rustice placate cu teracotă.

În ceea ce privește prețurile, unele magazine au „oferte“ incredibile. Dedeman, compania din orașul Bacău care se ocupă cu vânzarea de materiale de construcții și amenajări interioare, scoate la vânzare câteva modele de sobă de teracotă la prețuri cuprinse între 1.474 și 1.662 de lei.

Prin urmare, fie că îți dorești o sobă de teracotă în amintirea anilor petrecuți la bunici, fie că încă îi vezi utilitatea și nu o vrei doar de decor, să cumperi o astfel de sobă implică niște costuri deloc neglijabile.

Citește și: Cât a ajuns să coste benzina și motorina în diferite țări din Europa pe timp de criză

Alternative la soba cu lemne și centrala pe gaz

În funcție de nevoile tale, ai la dispoziție o varietate de metode de încălzire a locuinței, astfel încât să obții confortul necesar pentru de tine și familia ta. Iată câteva dintre cele mai puțin costisitoare variante.

Cu cât a ajuns să vândă Dedeman o sobă de teracotă
Cu cât a ajuns să vândă Dedeman o sobă de teracotă

Panouri radiante – o alternativă ieftină la încălzire o reprezintă montarea de panouri radiante. Acestea se încadrează foarte bine în design-ul locuinței și sunt și foarte eficiente. Se spune că această modalitate de încălzire a locuinței reduce cheltuielile cu 50%, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizații. Un alt avantaj este că panourile radiante se instalează rapid, funcționează fără zgomot și nu consumă oxigenul din încăpere.

Panouri solare subvenționate de stat – o altă variantă de luat în calcul este încălzirea locuinței cu ajutorul panourilor solare. Această soluție implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se amortizează odată cu trecerea timpului. Dacă vă surâde această idee, atunci ați putea solicita și un ajutor de la stat. Vorbim despre programul „Casa Verde“, prin care românii pot beneficia de 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare.

Pompe de căldură – fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile, la fel ca și colectoarele solare și reprezintă o alternativă foarte interesantă. Cu pompe de căldură, factura lunară la curent electric este, practic, de patru – cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, ceea ce constituie un avantaj greu de trecut cu vederea. Acestea sunt de mai multe feluri (având ca surse de căldură gratuite aerul, solul și apa), cele mai des întâlnite fiind cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.

Încălzirea cu brichete – cu toate că nu pare la fel de „verde“ ca cele trei metode de mai sus (foarte prietenoase cu mediul înconjurător), încălzirea cu brichete este și ea destul de rentabilă. Practic, înlocuiești lemnele cu brichete de rumeguș. Acestea au o eficiență ridicată, un preț scăzut și avantajul că nu mai trebuie tăiați copaci pentru a ne servi la încălzire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...