Incredibil. Câți bani a făcut HBO în România, în anul 2020. Are doar 19 angajați, dar profiturile sunt colosale

Emanuela Pană 10.06.2021, 20:11
Incredibil. Câți bani a făcut HBO în România, în anul 2020. Are doar 19 angajați, dar profiturile sunt colosale

HBO România, companie care distribuie televiziunile HBO, HBO2, HBO3, Cinemax, Cinemax 2 și deține platforma hbo.ro, a înregistrat un profit uriaș în 2020, în creștere față de anul precedent, când profitul net ajungea la 5.547.061 de lei. Ce cifră de afaceri și ce profit a avut compania anul trecut, aflați în rândurile de mai jos.

Incredibil. Câți bani a făcut HBO în România în 2020

În 2020, cifra de afaceri a companiei HBO România a crescut cu 2.04% față de anul precedent, în timp ce profitul net s-a majorat cu 4.5%. Anul trecut, HBO România, prima televiziune pay-TV de la noi din țară, cu subtitrare integrală în limba română, lansată în 1997, a înregistrat o cifră de afaceri de 149.121.961 de lei, potrivit datelor publicate de listafirme.ro, calculate de Impact.ro.

Profitul net raportat de HBO România la finele anului 2020 a fost de 5.796.736 de lei, în creștere cu 4.5%  față de anul precedent, când a fost de 5.547.061. Profitul este cu atât mai răsunător cu cât compania funcționează în baza a 19 angajați.

Totodată, la sfârșitul anului 2020, HBO România avea datorii în valoare de 62.304.450 de lei.

HBO s-a lansat în Europa Centrală în anul 1991, urmând a intra pe piața din România 6 ani mai târziu, unde oferă mai multe televiziuni cu conţinut premium, precum HBO, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2.

Citește și: Noutăți HBO GO în 2021. Ce filme noi ne așteaptă și ce se întâmplă cu serialele mult-așteptate

Povestea necodată a HBO România

Acum mai bine de două decenii, o nouă „industrie“ se profila în România. În 1997, postul internaţional HBO, specializat în filme de ultimă oră, se lansa şi pe piaţa locală. Atunci, la fel ca și acum, abonamentul era separat de cel pentru cablu, iar postul era codat. Cu toate acestea, oportuniştii pricepuţi în ale electronicii găseau o nişă pentru a scoate bani, și anume comerţul cu decodoare artizanale.

Câți bani a făcut HBO în România, în 2020
Câți bani a făcut HBO în România, în 2020

Evoluția tehnologiei și pedepsele severe pentru piratarea postului au făcut, însă, ca rata de „ilegaliști“ să scadă dramatic. Ulterior, au apărut și alți concurenți, la fel de „periculoși: internetul, programele DC++ şi DVD-urile contrafăcute.

Povestea HBO în România a început în 1997, la Cluj, pentru că „a vremea respectivă era capitala cablului“, spunea Diana Jawad, primul director de marketing şi de vânzări al HBO, potrivit evz.ro.

Ghidul HBO a apărut și el odată cu lansarea postului și conținea programele ce urmau a fi difuzate pe parcursul unei luni, România fiind singura țară în care a fost introdus.

Nu a trecut mult timp și au apărut și „pirații“. Așa se face că era de ajuns ca un locatar să plătească abonamentul în valoare de 4 dolari ca toți vecinii să beneficieze de programele postului aproape gratis. Pentru a recepta semnalul, singurul dispozitiv de care aveau nevoie era un decodor, care costa 100.000 de lei vechi. Aparatele puteau fi cumpărate de la colțul străzii, din piață, găsindu-se chiar și în magazinele de piese electronice.

În timp, însă, semnalul a devenit din ce în ce mai greu de codificat, iar preţurile la decodoare au început să crească. O statistică oficială a HBO arăta că, până în anul 2002, raportul dintre abonaţii legali şi „piraţi“ era de 1 la 8!