Încoronarea Regelui Charles, tot ce trebuie să știi. Procesiune și semnificația celor 5 etape

Badea Violeta 05.05.2023, 15:55

Încoronarea Regelui Charles, tot ce trebuie să știi. Marele eveniment va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey din Londra, iar pregătirile sunt în toi. În cadrul ceremoniei, fiul Elisabetei va fi încoronat alături de Camilla, regina consort. Ulterior, vor avea loc trei zile de festivități organizate în cinstea noului monarh britanic. Toate momentele vor putea fi urmărite în direct și în România. Iată pe ce post de televiziune!

Încoronarea Regelui Charles, tot ce trebuie să știi

Sâmbătă, pe data de 6 mai 2023, are loc încoronarea Regelui Charles. Iată tot ce trebuie să știi despre acest eveniment extrem de important pentru toată suflarea britanică și nu numai.

Ceremonia va începe la ora 11:00 (ora 13:00 a României), iar procesiunea regelui este așteptată să înceapă cu puțin timp înainte. Aceasta presupune ca suveranul britanic să parcurgă un traseu de aproximativ doi kilometri de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, în trăsura folosită la jubileul de diamant al regretatei Regina Elisabeta.

1. Recunoașterea

Ceremonia va fi condusă de către arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane și va dura circa o oră. Este de așteptat ca evenimentul să fie unul modern, după cum a anunțat Palatul Buckingham.

Totuși, acesta va păstra şi câteva dintre „tradițiile de lungă durată și spectacolul” văzute la încoronarea mamei lui Charles, Regina Elisabeta în anul 1953.

La eveniment sunt așteptați 2.200 de invitați. Vorbim de lideri de stat, capete încoronate, politicieni și membri ai societății civile. De asemenea, prințul Harry va participa la încoronare, însă Meghan Markle și cei doi micuți ai ei și ai lui Harry vor rămâne acasă, în California.

Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby va face prima declarație, apoi declarațiile vor fi făcute de Doamna Jartierei și Doamna Ciulinului – reprezentând cele mai vechi ordine de cavalerie din Anglia și, respectiv, Scoția – și un deținător al Crucii, din forțele armate. Cei prezenți vor striga „God Save the King!”, iar trâmbițele vor suna după fiecare recunoaștere.

Încoronarea Regelui Charles, tot ce trebuie să știi
Încoronarea Regelui Charles, tot ce trebuie să știi

2. Jurământul

Imediat ce va intra în Westminster Abbey, regele va fi aclamat de public și va depune jurământul. Acesta a fost scris pentru prima dată în anul 1688.

De-a lungul timpului însă, el a suferit numeroase modificări. Spre exemplu, regina Elisabeta a II-a a promis să guverneze „conform legilor lor” popoarele Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, o asociaţie de state reunite sub Coroana Britanică, şi să apere religia anglicană în care monarhul este liderul suprem.

3. Ungerea cu ulei sfințit

După ce va depune jurământul, Charles va fi uns cu ulei sfințit de către arhiepiscop. Arhiepiscopul va turna soluția specială din Ampulla, un balon de aur, pe Lingura Încoronării înainte de a unge Regele sub forma unei cruci pe cap, piept și mâini.

Ampolla a fost creată special pentru acest eveniment, dar forma ei se întoarce la o versiune anterioară și la o legendă conform căreia Fecioara Maria i s-a arătat Sfântului Toma din Becket în secolul al XII-lea și i-a dat un vultur de aur din care urmau să fie unși viitorii regi ai Angliei.

4. Momentul de încoronare

Ulterior, Charles va primi faimoasa Coroană a Sfântului Edward, veche de peste 360 de ani, înaltă de un metru și grea de aproape cinci kilograme.

Aceasta este făcută din aur de 22 de carate și 444 de pietre prețioase și semiprețioase, inclusiv 345 de acvamarine tăiate în formă de trandafir, 37 de topaze albe, 27 de turmaline, 12 rubine, șapte ametiste, șase safire, două jargoane, un granat, un spinel și un carbuncul.

Citește și Ce se va întâmpla în ziua încoronării Regelui Charles. Premieră controversată în istoria Marii Britanii!

5. Ocuparea tronului

După ce își va primi coroana, monarhul își va ocupa tronul. Însă, acesta poate fi chiar ridicat pe tron de către arhiepiscop, episcopi și alți semeni ai regatului.

Tradiția spune că o succesiune de membri ai familiei regale și colegii ar trebui să aducă un omagiu îngenunchând în fața noului suveran, jurând credință și sărutându-i mâna dreaptă.

Detalii despre încoronarea reginei-consoarte Camilla

Soția Regelui Charles, Camilla, va primi, la rândul său, coroana reginei Maria. Aceasta are o ramă de argint căptușită cu aur, 2.200 de diamante.

Ea va avea diamantele Cullinan III, IV și V ale Elisabetei a II-a, care au 94,4, 63,6 și, respectiv, 18,8 carate metrice. De asemenea, Camilla va ține în mână un sceptru din fildeș, o decizie care a atras unele controverse, deoarece prințul William a făcut campanie împotriva comerțului cu fildeș.

Întoarcerea la Palatul Buckingham

Ulterior, cei doi se vor întoarce la Palatul Buckingham cu trăsura de aur, construită în 1760 pentru Regele George al II-lea. De această dată însă, cuplul regal vor fi urmați de un cortegiu de circa4.000 de militari îmbrăcaţi în uniforme de ceremonie.

La final, Charles și Camilla își vor face prezența pe balconul palatului pentru a saluta mulţimea şi pentru a privi spre cer, către avioanele Royal Air Force.

Românii vor avea ocazia să urmărească întregul eveniment. Conform celor de la paginademedia.ro, TVR și TVR Info vor difuza în direct imagini de la ceremonie. Transmisiunea în direct va începe sâmbătă, 6 mai, de la ora 12:30.

Citește și Kate Middleton a atras toate privirile la repetițiile pentru încoronarea regelui Charles. Imaginile sunt virale!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...