Editorial Alin Buzărin

„Incitarea la ură” și pumnul în gură

Alin Buzărin 16.03.2022, 18:37
„Incitarea la ură” și pumnul în gură

S-a modificat recent un text de lege și de-acum încolo orice opinie neconvenabilă poate fi luată drept „incitare la ură”, iar autorul ei poate răspunde penal.

Cu ditamai criza pe cap, cu benzina, uleiul, energia și cu toate celelalte lăsate vraiște, cu războiul al cărui miros de praf de pușcă se simte tot mai mult în nări, vitejii parlamentari ai României n-au găsit altceva mai bun de făcut decât să modifice un mic paragraf dintr-o lege, care să-i apere, cu Codul Penal în mână, de orice opinie jurnalistică diferită de a lor.

De la un grup la o singură persoană

Un cadru legal exista deja, „incitarea la ură împotriva unui grup de persoane” era incriminată deja de Codul Penal. Destoinicii aleși ai poporului am umblat un pic la text și de-acum încolo este incriminată și „incitarea la ură” împotriva unei singure persoane, nu doar a unui grup. Pentru ca astfel să poată fi trași la răspundere și cei care critică pe cineva la modul concret, cu nume și prenume, nu doar pe cei care scriu sau vorbesc despre politicieni în general.

„Incitarea la ură” și pumnul în gură
Incitarea publicului la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

O noțiune abstractă devine delict concret

O să se ajungă până acolo încât dacă-ți exprimi o opinie editorială care nu convine cuiva anume, să se poată spune că de tu, editorialist, de fapt nu te exprimi liber ci inciți la ură împotriva respectivei persoane. Adică, dacă de exemplu scrii că președintele Iohannis schiază și joacă golf, când tu crezi că era altceva mai important de făcut la Cotroceni, poți fi taxat că inciți la ură împotriva sa. La fel și dacă scrii că premierul n-are soluții la creșterea Euro sau la scumpirea benzinei. Sau că un primar, un prefect, un ministru, sunt alăturea cu calea care ție ți se pare cea dreaptă. Scriind sau vorbind despre ei, ce înseamnă că faci, în viziunea domnilor legiuitori? Că asmuți împotriva oamenii care te citesc, prin urmare instigi la ură împotriva respectivelor persoane! Și trebuie să răspunzi penal pentru asta!

O lege medievală și abuzivă

Chiar dacă au apărut în spațiul public diverși rafinați esteți ai interpretării Codului Penal, care au bălmăjit că nu orice opinie critică la adresa cuiva e automat și instigare la ură, modificarea legislativă de zilele trecute tot abuzivă și demnă de Evul Mediu rămâne. Un asemenea paragraf n-are ce căuta în legislația unui stat european, civilizat, în Codul Penal al unei țări membre UE, care pretinde că a pășit în mileniul trei.

Ea trebuie abrogată numaidecât, fără ca asta să însemne că încurajează cineva „incitarea la ură”. Există deja texte de lege care incriminează calomnia și e foarte bine că există. Dar calomnia e una și o opinie critică liber exprimată, civilizată, de cele mai multe ori pertinentă, care poate fi luată orice demnitar afectat de cele scrise drept „incitare la ură” împotriva sa ne face să credem că trăim într-o țară bananieră, antropofagă, unde presei i se pune prin lege pumnul în gură și talpa pe gât. Abrogați-o urgent, până nu ne facem de râs!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...