Incident important de Ziua Unirii Principatelor. Ce s-a întâmplat în Moldova, oficialul a fost șocat

Ana Anitoiu 25.01.2021, 08:52
Incident important de Ziua Unirii Principatelor. Ce s-a întâmplat în Moldova, oficialul a fost șocat

Un incident important s-a petrecut în Moldova, duminică, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române sau de ”Mica Unire”. Un oficial a suferit un șoc, în timp ce participa la o ceremonie organizată cu această ocazie. Nu se aștepta să i se întâmple așa ceva în public. Reacția lui a fost uimitoare.

Ce incident important a avut loc de Ziua Unirii Principatelor

Mai exact, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a făcut un duș cu iaurt, duminică, la 162 de ani de când a fost înfăptuită Mica Unire. Un bărbat, care a protestat pentru realizarea autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, a fost cel care a aruncat spre edil cu produsul alimentar.

Primarul a spus că nu îi va face bărbatului plângere penală și a glumit că nu are intoleranță la lactoză, ”Slavă Domnului”, potrivit Digi 24. În plus, Mihai Chirica a precizat că a fost vorba despre un fost cadru militar care nu este din județul Iași. Edilul este de părere că acest gest arată ”frustrarea unei națiuni” și că întreaga clasă politică este vinovată că la nivel public au dispărut decența și dialogul.

Incident important de Ziua Unirii Principatelor. Ce s-a intamplat in Moldova, oficialul a fost socat
Primarul Iasiului, Mihai Chirica, improscat cu iaurt de un barbat.

Protest de Ziua Unirii Principatelor Române

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Iași, în Piața Unirii, duminică, 24 ianuarie, ca răspuns la un apel ce a fost făcut de asociația Împreună pentru A8. Oamenii au manifestat pentru finanțarea și construirea autostrăzii A8. Aceștia au venit cu mesaje precum: ”Moldova își cere dreptul la dezvoltare!”, ”Legați Moldova de Europa!”, ”Ați promis A8. Țineți-vă de cuvânt”, ”Autostrada A8, abandonată de Guvernul PNL” și ”Cerem autostrada Marii Uniri”.

Apelul Asociației Împreună pentru A8 a fost ”Hai să dăm mână cu mână pentru Autostrada UNIRII – A8!”. ”Din păcate acest proiect este în continuare în plan secundar pentru cei din CNAIR. Orice întârziere va afecta ireversibil finalizarea acestui proiect până în 2030”, susține această asociație, care a cerut o manifestare în stradă.

Ministrul Transporturilor, despre autostrada A8: ”Este cel mai greu proiect de infrastructură”

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că autostrada A8 reprezintă ”cel mai greu proiect de infrastructură” din țară. Însă, oficialul a precizat că vrea ca în acest an să fie începută investiția și să se scoată la licitațiile de execuție capetele cu documentația finalizată dinspre Târgu Mureș și Târgu Neamț, pentru care se va face finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În plus, a precizat că studiul de fezabilitate se află în derulare de vreo doi ani.

”A ajuns la 50% deși trebuia să fie gata. E un Studiu de Fezabilitate pe un sector de 200 de kilometri, din care 100 de km montan, e de două ori mai greu decât Sibiu – Pitești. A fost contractat pe o sumă mai mică de patru ori decât licitația de la licitația de la Tg. Neamț- Iași – Ungheni, unde sunt 100 de kilometri și relieful e colinar, deci mai ușor. Ceva nu bate undeva, probabil și asta explică de ce merge așa de prost”, a explicat Cătălin Drulă, potrivit hotnews.ro.

Compania de Drumuri: ”A fost avertizată compania-mamă”

Compania de Drumuri a anunțat că a început să monitorizeze proiectantul de pe zona montană, deoarece contractul are mari întârzieri. În plus, aceasta a avertizat compania-mamă din Spania, căreia i-a cerut o alocare de forță de muncă suplimentară, ”necesară și corespunzătoare dezvoltării proiectului”, precum și utilaje de care este nevoie ca să se încheie studiile geo în zona montană, astfel încât să se recupereze timpul pierdut.

Directorul CNAIR, Mariana Ioniță, sectorul Tg Neamț – Iași – Ungheni se află în procedură de achiziție publică și are trei ofertanți. Evaluarea financiară se va face în prima jumătate a lunii februarie. În cazul în care nu se vor face contestații, contractul pentru această parte a autostrăzii A8 se va putea semna undeva la începutul lunii martie.

Cristina Stroe și Damian Drăghici, despre Te cunosc de undeva
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...