Închisoare la standarde europene la Buzău. Puşcăria de zeci de milioane de euro se face în spaţiul unei foste unităţi militare

Elena Avramescu 12.04.2021, 17:43
Închisoare la standarde europene la Buzău. Puşcăria de zeci de milioane de euro se face în spaţiul unei foste unităţi militare

Închisoare la standarde europene la Buzău. Este vorba despre penitenciarul de la Unguriu, care o să respecte normele Uniunii Europene şi recomandările adresate României de CEDO, mai ales cea prin alocarea a patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut în parte.

Închisoare la standarde europene la Buzău

Timp de foarte mulți ani, România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile deplorabile din penitenciare. Tocmai de aceea pedepsele deţinuţilor au fost substanţial reduse, după ce prin Legea recursului compensatoriu mii de deţinuţi, unii extrem de periculoşi, au fost eliberaţi mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europene. Astfel că s-a luat decizia ca o închisoare cu regim semideschis, care va putea găzdui până la 900 de deţinuţi, administrată de Penitenciarul Focşani, va fi realizată la Unguriu, în judeţul Buzău, chiar în spaţiul unei foste unităţi militare.

Clădirea va fi ridicată pe un teren pe care au funcţionat trei unităţi militare și conform Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei este de 234 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 50 de milioane de euro, bani asiguraţi dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălţime P+3E şi va avea o suprafaţă construită de câteva de mii de metri pătraţi, cu spaţii ample destinate plimbării şi terenuri de sport.

Inchisoare la standarde europene la Buzau
Inchisoare la standarde europene

Pavilionul cu destinaţie spaţii medicale pentru deţinuţi se va amenaja prin transformare pavilionului P4 şi va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcţiona cabinetul medical de medicină primară pentru deţinuţi. …cel puţin 2 camere de izolare respiratorie pentru suspecţi/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deţinut, la indicaţia personalului medical. Cabinetul medical şi camerele de infirmerie vor funcţiona la nivelul parterului clădirii, cu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (rampe de acces).

La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecţie (inclusiv pentru supravegherea afecţiunilor psihice grave/ evitarea autovătămării şi a suicidului) şi camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcţiona cabinetul medical de stomatologie şi cabinetul de tehnică dentară, găsim notat în documentaţia pentru studiul de fezabilitate.

Tot în acest proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activităţi de reintegrare socială, spaţii pentru activităţi de tip hobby, sală de calculatoare, săli de clasă, bibliotecă, precum și un club multifuncţional care să poată fi folosit pentru activităţi de reintegrare socială. În asta nu este tot. Sunt în plan și o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spaţiu pentru activităţi, un studio radio–tv, un spaţiu pentru activităţi sportive, precum şi un întreg pavilion cu destinaţia de capelă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...