Începutul noului an școlar. Când trebuie aduse adeverințele medicale ale elevilor

Stan Filon 10.09.2020, 18:10
Începutul noului an școlar. Când trebuie aduse adeverințele medicale ale elevilor

Medicii de familie vor avea o perioadă și mai aglomerată decât de obicei, deoarece copiii vor merge împreună cu părinții lor pentru a solicita adeverințele medicale necesare la începerea noului an școlar. Acestea ar trebui, probabil, să specifice dacă elevul are sau a avut coronavirus.

Multe școli și grădănițe solicită adeverințele medicale chiar la începutul anului școlar

Încă nu se știe exact ce trebuie să conțină acele adeverințe medicale solicitate de profesori de la toți elevii, dar se știe că nu s-a renunțat la ele. Autoritățile îi obligă pe elevi să obțină acele adeverințe medicale, care oricum erau cerute și până la pandemia de coronavirus.

În mod normal, școala trebuie să înceapă pe data de 14 septembrie, însă autoritățile încă nu au emis niște reguli stricte după care se vor relua cursurile. Dar care este reglementarea care obligă la procurarea acestor documente medicale și când, mai exact, trebuie ele duse unităților școlare? E vorba de Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5298/1668/2011.

Multe școli și grădănițe solicită adeverințele medicale chiar la începutul anului școlar
Multe școli și grădănițe solicită adeverințele medicale chiar la începutul anului școlar. Sursa foto: g4media.ro

Documente medicale necesare la începerea noului an școlar

Ordinul numește două documente medicale „necesare la înscrierea/ frecventarea/ terminarea unui ciclu de învățământ”:

  • adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate;
  • aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.

Avizul epidemiologic se eliberează:

  • după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin trei zile consecutive;
  • la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Adeverința medicală însă, potrivit ordinului, se eliberează:

  • la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul;
  • la înscrierea în clasa I, copiii care vin din grădinițe cu cabinete medicale proprii trebuie să aducă inclusiv fișele medicale de la acele grădinițe, potrivit ordinului;
  • la terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;
  • la transferul în altă unitate școlară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.

Multe școli și grădinițe solicită aceste documente medicale chiar din prima zi de școală/grădiniță. Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie spune că „toată lumea vrea să se acopere de hârtii și solicită în mod aberant aceste avize pentru revenirea la școală după vacanță” chiar și în condiții epidemiologice normale, adică nu în contextul noului coronavirus. Cu atât mai mult în contextul actual însă, al scenariilor multiple de desfășurare a cursurilor și al venirii-revenirii la școală, în funcție de situația zonală, e posibil ca unitățile de educație să ceară aceste adeverințe și pe parcursul anului. 

Tot în contextul acesta, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) se declară azi extrem de surprinsă de afirmaţiile care circulă în spaţiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice şi a adeverinţelor de sport de către medicii de familie pentru toţi copiii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie 2020 şi susţine în acest context că astfel de solicitări „exced legislaţia în vigoare”, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...