Începe procedura de ratificare a aderării Finlandei și Suediei la NATO. „Este cu adevărat un moment istoric”

Andrei Dumitrescu 05.07.2022, 13:14
Începe procedura de ratificare a aderării Finlandei și Suediei la NATO. „Este cu adevărat un moment istoric”

Protocolul de aderare a Finlandei și Suediei a fost semnat, marți, de către cei 30 de aliați NATO. Acesta le va permite celor două state să se alăture alienței după ce parlamentele aliate vor ratifica decizia.

„Acesta este cu adevărat un moment istoric”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alături de miniștrii de externe din cele două țări. „Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici”.

Fotografie istorică

Protocolul înseamnă că Helsinki și Stockholm pot participa la reuniunile NATO și au un acces mai mare la informații, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a NATO, conform căreia un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor, până la ratificare. Acest lucru este posibil să dureze până la un an.

Cei 30 de ambasadori ai NATO și Stoltenberg au stat împreună pentru o fotografie în care miniștrii de externe din Suedia și Finlanda au ținut în mână protocoalele semnate, înainte de a izbucni în aplauze.

„Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră! Acum începe procesul de ratificare de către fiecare dintre aliați”, a declarat pe Twitter ministrul suedez de externe, Ann Linde. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a ne asigura securitatea colectivă”, a adăugat ea, potrivit Reuters.

Avertismentul Turciei

Joia trecută, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, avertiza la summit-ul NATO de la Madrid, că Finlanda și Suedia trebuie să respecte promisiunile făcute țării sale, altfel ratificarea nu va fi trimisă parlamentului turc.

Părțile finlandeze și suedeze au reușit, după două săptămâni de discuții, să convingă partea turcă asupra unei serii de măsuri de securitate care să permită celor două țări nordice să depășească veto-ul turcesc impus de Ankara.

Potrivit memorandumului semnat, Finlanda și Suedia s-au angajat să nu sprijine grupurile militante kurde PKK și YPG sau rețeaua clericului Fethullah Gulen, cu sediul în SUA, despre care Ankara spune că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016 și pe care o etichetează drept organizație teroristă cu acronimul FETO.

Urmăriți Impact.ro și pe