Incendiu devastator în Tulcea. În jur de 30 de hectare de vegetaţie uscată și stuf au ars în apropiere de Satu Nou

Incendiu devastator în Tulcea. În jur de 30 de hectare de vegetaţie uscată și stuf au ars în apropiere de Satu Nou

În cursul serii de duminică, în jur de 30 de hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars, în apropiere de localitatea Satu Nou din judeţul Tulcea. Din informațiile adunate până acum el mai probabil din cauza focului aprins în spaţii deschise, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

30 de hectare au ars în Tulcea

Se pare că incendiul s-a propagat cu uşurinţă din cauza vântului, punând astfel în pericol clădirile de la marginea satului, grajduri, precum şi anexe ale unei ferme. Din păcate, pompierii nu au putut să intervină deoarece accesul în zonă este dificil, incendiul fiind delimitat de canale cu apă.

„Incendierea zonelor cu vegetaţie uscata este un gest total iresponsabil. Acestea pot ajunge la casele oamenilor, pot provoca victime şi, nu în ultimul rând, afectează ecosisteme întregi, mai ales în Delta Dunării. Astfel de incendii se manifestă deseori violent, ard rapid şi se extind la fel de rapid, mai ales dacă bate vântul. Este o situaţie riscantă şi pentru salvatori!

Când pot ajunge lângă astfel de incendii pentru a le limita extinderea, sunt deseori puşi în pericol pentru că un incendiu de stuf este imprevizibil. Direcţia flăcărilor se poate schimba într-o secundă, iar puterea flăcării face aproape imposibilă stingerea prin metode convenţionale când autospecialele de intervenţie nu pot ajunge în zonele inaccesibile”, găsim notat în informarea ISU Delta.

Incendiu devastator in Tulcea
Incendiu in Tulcea

În urma acestui incendiu, pompierii tulceni au făcut apel la responsabilitatea populaţiei într-un comunicat ce a fost transmis duminică, în care anunţau că peste 110 hectare de vegetaţie uscată şi stuf au ars în satele Dunavăţul de Jos şi Sarichioi.

„Incendierea vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale din curţi este stric interzisă! În luna mai a anului trecut, a fost adoptat un act legislativ prin care se interzic astfel de practici, iar amenzile au fost mărite. De asemenea, cei care dau foc intenţionat terenurilor agricole riscă să rămână fără subvenţie de la APIA”, a declarat și reprezentantul ISU Delta, Daniel Năstase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...