Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța. Mii de hectare sunt în flăcări

Mihnea Tălău 14.07.2022, 13:03
Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța. Mii de hectare sunt în flăcări

Aproximativ 1.000 de pompieri, sprijiniți de șase avioane de bombardament cu apă, luptau joi pentru a ține sub control două incendii de vegetație din sud-vestul Franței, care au ars deja aproape 4.000 de hectare.

De la începutul anului, au ars 15.000 de hectare

„Incendiile nu sunt încă sub control, nicio victimă nu a fost raportată”, a precizat autoritatea locală pentru departamentul Gironde, unde făceau ravagii incendiile, care au început marți, potrivit Reuters.

Franța, deja afectată de o serie de incendii de vegetație în ultimele săptămâni, suferă ca și restul Europei de un al doilea val de căldură în tot atâtea luni.

„De la începutul anului, 15.000 de hectare au ars în țară, față de puțin mai puțin de 1.000 de hectare la aceeași dată anul trecut… nouă incendii din zece au o cauză umană”, a declarat miercuri seară ministrul de interne Gerald Darmanin.

Cea mai mare temperatură, 48.8 grade Celsius, înregistrată într-un stat din Europa

În vestul Europei mii de pompieri se luptă cu flăcările

În altă parte în Europa, mii de pompieri s-au luptat miercuri cu peste 20 de incendii care au făcut ravagii în Portugalia și în vestul Spaniei, amenințând satele și perturbând vacanțele turiștilor, pe fondul unui val de căldură care a dus temperaturile la peste 45 de grade Celsius (113 grade Fahrenheit) în unele părți ale regiunii.

Cel mai mare dintre cele două incendii din Gironde se află în jurul orașului Landiras, la sud de Bordeaux, unde drumurile au fost închise și 500 de locuitori au fost evacuați, incendiul arzând deja pe 2.100 de hectare (5.190 de acri).

Celălalt se află de-a lungul coastei atlantice, în apropierea emblematicei „Dune du Pilat” – cea mai înaltă dună de nisip din Europa – situată în zona golfului Arcachon, deasupra căreia au fost văzuți nori grei de fum întunecat ridicându-se pe cer.

Incendiul respectiv a ars deja 1.750 de hectare și a dus la evacuarea preventivă, miercuri, a 6.000 de persoane din cinci campinguri din jur. Alte 60 de persoane au fost evacuate joi dimineața devreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...