Încălzirea prin pardoseală, încă de pe vremea romanilor: soluția creativă care ți-ar scădea factura la energie și în 2022

Gabriel Peneș 26.09.2022, 11:35
Încălzirea prin pardoseală, încă de pe vremea romanilor: soluția creativă care ți-ar scădea factura la energie și în 2022

Încălzirea prin pardoseală, încă de pe vremea romanilor. În plină criză a energiei și sub spectrul facturilor imense la curent, românii ar putea lua exemplu de la modul în care strămoșii noștri își asigurau confortul termic în locuințe, acum 2.000 de ani. Mai multe case ce foloseau încălzirea sub pardoseală au fost descoperite de arheologi, în „orașul de sub oraș”, la Alba Iulia, vechiul Apulum.

Încălzirea prin pardoseală, încă de pe vremea romanilor

Într-o lume contemporană ce a ajuns sub spectrul crizei energetice și a prețului curentului electric, românii ar putea să preia exemplu strămoșilor noștri, romanii. Aceștia foloseau încă de acum 2.000 de ani un sistem de încălzire prin pardoseală, numit hipocaust.

La Alba Iulia, în urma unor săpături în zona centrală din 2021, în „orașul de sub oraș” din vechiul Apulum, au fost descoperită mai multe case de tipul domus, iar arheologii au scos la suprafață sistemul de încălzire, scrie alba24.ro. Este vorba despre case care a fost scoasă la suprafață de arheologi, în cursul anului 2021. Una dintre camere este prevăzută cu încălzire sub pardoseală.

Cuptorul (praefurnium) care genera căldura în această instalație a fost descoperit în încăperea alăturată, alimentarea lui făcându-se prin curte. La zidurile descoperite se păstrează fundația și o parte din elevației construite în partea inferioară din piatră (calcare și gresii) legată cu mortar, iar partea superioară din cărămidă, în tehnica numită opus latericium.

În urmă cu trei ani, arheologii din Alba Iulia au mai descoperit termele Legiunii a XIII-a Gemina. Este vorba despre câteva încăperi de mari dimensiuni și mai multe camere care erau încălzite printr-un sistem complex, prin pardoseală și urmele a două cuptoare care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei.

Încălzirea prin pardoseală, încă de pe vremea romanilor: soluția creativă care ți-ar scădea factura la energie și în 2022
Încălzirea prin pardoseală a fost descoperită și în ruinele fostelor terme folosite de soldații romani din Legiunea XIII Gemina

Soluția creativă care ți-ar scădea factura la energie și în 2022

Hipocaust este denumirea dată unui sistem de încălzire centrală folosit în antichitate și evul mediu, bazat pe încălzirea în pardoseală, care funcționează prin circulația aerului cald pe sub o podea dublă și prin pereți dubli.

Principiul, cunoscut în Grecia antică încă din secolul IV î.e.n., a fost preluat în Roma antică, unde era utilizat în special în terme. Astfel de instalații s-au regăsit și în provincia romană Dacia, fiind descoperite și la Alba Iulia, vechiul Apulum.

Prin folosirea încălzirii prin pardoseală, temperaturile puteau ajunge și la 30 de grade. Sistemul era unul simplu: într-o parte a casei se afla un cuptor de lemne, numit praefurnium. În urma arderii, aerul cald era trimis print-un sistem de canalizare aflat sub pardoseală, sistemul fiind construit pe stâlpi de cărămidă, care se numeau pilettes.

Spațiul de sub podea era gol și permitea ca aerul cald să circule prin camera respectivă. Însă, dacă romanii care aveau casa doreau temperaturi mai mari, inginerii au mai adăugat încă o piesă la instalație.

Este vorba despre despre un sistem de tuburi din lut ars, numite tubuli care se introduceau prin pereți, iar prin tuburile respective circula fumul provenit din cuptorul de ardere al lemnelor. Acesta era un sistem care venea în completarea hipocastului. Încălzirea prin pardoseală poate fi o soluție și în ziua de azi pentru reducerea consumului de energie electrică și, automat, micșorarea valorii facturilor de curent.

Sursa foto: alba24.ro

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....