Imagini dureroase de pe aeroportul din Kabul. Oamenii se agață de avioane pentru a fugi din Afganistan. Doi tineri ar fi căzut dintr-o aeronavă

Ana Anitoiu 16.08.2021, 15:42
Imagini dureroase de pe aeroportul din Kabul. Oamenii se agață de avioane pentru a fugi din Afganistan. Doi tineri ar fi căzut dintr-o aeronavă

La aeroportul din Kabul au fost surprinse imagini dureroase cu oameni care s-au agățat de avioane într-o încercare disperată de a fugi din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul. Doi tineri ar fi căzut dintr-o aeronavă.

Oameni agățați de avioane în Kabul

În imaginile publicate pe internet de Ragıp Soylu, jurnalist turc al publicației Middle East Eye, ziar online de știri independent din Londra ce relatează din Orientul Mijlociu, apar oameni agățați de un avion militar american și alți zeci de afgani alergând după US Air Force. Alte imagini arată cum o persoană a fost ajutată să urce într-un avion.

Doi oameni ar fi căzut dintr-un avion. Nu este cert dacă este vorba despre aceeași aeronavă, iar informația nu a fost confirmată oficial. ”O agenție de presă din Kabul a raportat că localnicii din apropierea aeroportului Kabul susțin că trei tineri care se țineau strâns de roțile unui avion au căzut”, a scris The Mirror.

În plus, cel puţin alte două persoane și-ar fi pierdut viața pe aeroportul din Kabul. Nu se știe dacă aceștia au murit în busculade sau dacă au fost împuşcaţi.

Imagini dureroase de pe aeroportul din Kabul. Oamenii se agata de avioane pentru a fugi din Afganistan
Imagini de pe aeroportul din Kabul

Americanii au preluat controlul aeroportului din Kabul

Imaginile au apărut în contextul în care trupele Statelor Unite ale Americii trimise în Afganistan au preluat controlul asupra aeroportul din Kabul cu scopul de a evacua personalul american şi al aliaţilor. Însă, mii de afgani au încercat și ei să părăsească țara.

Armata americană a preluat controlul traficului aerian, a securizat zona, iar zborurile comerciale au fost în mare parte suspendate. Mii de afgani și cetățeni străini au fost blocați. Până duminică seară au fost evacuați 500 din cei 4.000 de angajaţi americani de pe teritoriul afgan acum controlat de talibani.

Președintele Afganistanului a părăsit țara. Ce a transmis

În contextul în care talibanii au preluat controlul în Afganistan, președintele țării, Ashraf Ghani, a părăsit țara. Oficialul a transmis ulterior un mesaj pe Facebook prin care și-a explicat decizia. El a plecat alături de soția lui și de consilierul naţional pe probleme de securitate

”Talibanii plănuiau să mă îndepărteze şi să atace întregul Kabul şi oamenii din Kabul. Pentru a evita vărsarea de sânge, am decis că cel mai bine ar fi să plec”, a scris el.

Președintele Afganistanului ar fi plecat în Tadjikistan, dar Al Jazeera susţine că el se află de fapt în Uzbekistan, la Taşkent. Informația ar fi fost dată de garda de corp a preşedintelui.

Pe de altă parte, după ce au declarat victorie în fața armatei ce în ultimii 20 de ani a fost instruită de forțele NATO, talibanii au spus că cetățenii Afganistanului vor putea reveni la viața lor normală, dar ”într-un mod mult mai bun”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...