Încă un cost în plus la factura de energie. Ce vor mai fi nevoiți românii să suporte la iarnă

Stan Filon, Diana Timișoreanu 27.09.2021, 13:37
Încă un cost în plus la factura de energie. Ce vor mai fi nevoiți românii să suporte la iarnă

Vin alte veşti proaste pentru români! Factura la electricitate se va scumpi şi mai mult, iar acum s+a aflat şi motivul. Pe lângă creşterile anunţate de furnizorii de electricitate, acum și autoritățile se pregătesc să majoreze prețul la factura finală!

Apare încă un cost în plus la factura de energie

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin referitor la metodologia de stabilire a prețurilor pentru energia termică și a bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Odată cu creșterea prețului la electricitate, va crește automat și prețul plătit de utilizatorul final pentru cogenerare, scrie economica.net.

Dar ce este contribuția de cogenerare? Ei bine, aceasta reprezintă o sumă de bani plătită lunar de fiecare consumator de energie electrică din țară, pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată.

Inca un cost in plus la factura de energie
Inca un cost in plus la factura de energie

Contribuția de cogenerare va crește și ea

În România sunt aproximativ 40 de centrale electrice de cogenerare (producție simultană și de energie electrică) care beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare.În prezent, această sumă o regăsim pe facturile de electricitate și este de 17 lei/MWh.

Această plată a fost impusă populației încă din anul 2011, iar până în prezent românii au plătit nu mai puțin de 1,7 miliarde de euro. Din acești bani ar fi trebuit să fie finanțate investiții noi, însă până acum nu s-a făcut nimic cu acești bani, ci s-au plătit doar salarii și cheltuieli curente ale producătorilor de energie electric și termică. Printr-un calcl simplu, fiecare dintre cele aproximativ 40 de astfel de centrale au primit lunar aproximativ 355 de mii de euro.

Ei bine, acum suma va crește, însă nu se știe cu cât. “Se estimează creşterea valorilor bonusurilor de referinţă şi a preţurilor de referinţă pentru energia termică. Creșterile estimate ale bonusurilor de referinţă implică creșterea nivelului contribuţiei pentru cogenerare pentru perioada noiembrie-decembrie 2021, si pentru anul 2022”, scrie în  nota de fundamentare a proiectului de ordin întocmit de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...