Românii care au centrale de apartament ar putea să plătească o taxă peste cinci ani. Un fost ministru e sigur de asta

Stan Filon, Diana Timișoreanu 25.05.2021, 14:00
Românii care au centrale de apartament ar putea să plătească o taxă peste cinci ani. Un fost ministru e sigur de asta

Vin vești proaste pentru românii care se încălzesc cu ajutorul centralelor pe gaz. Un fost ministru al Energiei spune că proprietarii ar putea plăti o taxă specială, peste cinci ani, pentru noxele eliberate în aer de centralele de apartament!

Românii cu centrale de apartament ar putea să plătească o taxă specială

Cel care pune un pariu costisitor pentru români este Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie. Acesta spune că populația ar trebui informată și descurajată să mai fosolească aceste centrale.

Fostul ministru spune că gazul va continua să se scumpească, iar din considerente de mediu, Uniunea Europeană ar putea impune peste 5 ani o taxă specială pentru proprietarii de centrale pe gaz. Specialistul spune că producția de gaz intern este într-o continuă scădere, așa că vom importa din ce în ce mai mult gaz, mai ales că gazul din Marea Neagră este ca Fata Morgană, după care alergăm, dar nu o găsim deloc.

Romanii care au centrale de apartament ar putea sa plateasca o taxa
Razvan Nicolescu (foto) spune ca romanii care au centrale de apartament ar putea sa plateasca o taxa noua

”Să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz”

”Producția națională este pe un trend destul de mare de scădere, iar aceste resurse identificate prin Marea Neagră au devenit mai degrabă o Fata Morgana decât o realitate.  Gazul natural ca și combustibil pentru extinderea sistemului actual de încălzire eu am rețineri. Gazul natural poate fi folosit pentru producția de energie electrică în centralele eficiente de cogenerare, poate fi folosit pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice unde România este un importator net, poate fi folosit pentru petrochimie, așa cum este folosit în țări din vecinătatea noastră, precum Ungaria. Dar este important să nu transformăm aceste resurse, mai ales cele din Marea Neagră, într-o Fata Morgana, tot alergând după ele și nereușind să ajungem acolo”, a spus Răzvan Nicolescu pentru hotnews.ro. 

”Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament. Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva”, a mai declarat fostul ministru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...