Încă 30 de zile de stare de alertă în România. Ce presupune acest lucru

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 08.11.2021, 17:23
Încă 30 de zile de stare de alertă în România. Ce presupune acest lucru

Starea de alertă în România a fost prelungită cu încă 30 de zile de către Guvern, începând de marți, 9 noiembrie. Iată ce se întâmplă cu restricțiile precum accesul în mall-uri doar pe baza certificatului verde, carantina de noapte și programul magazinelor.

Starea de alertă în România, prelungită. Unde este nevoie de certificat verde

Regulile referitoare la utilizarea certificatului verde, alături de toate restricțiile adoptate pe 25 octombrie, rămân în vigoare. Accesul în mall-uri va fi permis în continuare pe baza acestui document. Nevaccinații vor putea intra la fel ca de obicei doar în magazinele alimentare și farmaciile ce nu se află în centre comerciale.

Copiii care nu au o vârstă la care să poată fi vaccinați anti-Covid-19 pot intra în spațiile unde este obligatoriu certificatul verde doar dacă aceștia sunt însoțiți de adulți imunizați împotriva coronavirusului.

Prezentarea certificatului verde ce atestă vaccinarea, vindecarea sau testarea negativă, este obligatorie în clădirile publice și instituțiile oficiale pentru toți vizitatorii. Aceeași măsură este valabilă și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.

O excepție există pentru sediile tribunalelor și parchetelor. În acestea nu se intră pe baza certificatului verde, pentru că noile restricții ce au fost stabilite de autorități nu se referă la activitatea lor.

În plus, acolo unde se poate, programul de lucru trebuie să se desfășoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin o jumătate din totalul angajaților.

Inca 30 de zile de stare de alerta in Romania. Ce presupune acest lucru
Tanara cu masca de protectie

Stare de alertă în România, în continuare. Regulile pentru restaurante, cafenele, hoteluri

La hotelurile din țară se pot caza, în următoarele 30 de zile, doar persoanele vaccinate împotriva coronavirusului sau cele care au trecut recent prin Covid-19 și s-au vindecat. De altfel, și la piscine, locuri de joacă pentru copii, săli de fitness, sport sau jocuri, accesul se face în baza certificatului verde.

Certificatul este cerut și la cinematografe, muzee, biblioteci, librării, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, fie că acestea funcționează în spații închise sau deschise.

Totodată, este nevoie de prezentarea certificatului verde pentru acces la restaurante, cofetării, cafenele și unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate.

Activitatea restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea totală a spaţiului, în timp ce sălile de fitness, cinematografele sau locurile de joacă pot funcționa până la 30% din capacitate.

Ce se întâmplă cu programul magazinelor. Activități interzise

Toate magazinele, la fel ca toți agenții economici, cum ar fi restaurante sau săli de fitness, trebuie să-și încheie programul la ora 21:00. Cluburile, barurile și discotecile sunt închise.

Evenimentele private precum nunțile, botezurile ori mesele festive sunt interzise, la fel ca spectacolele cu public, concertele și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.

Carantina de noapte este impusă pentru persoanele nevaccinate și netrecute prin Covid-19 în intervalul orar 22:00 – 5:00. În acest program aceste persoane au nevoie de o declarație pe proprie răspundere prin care să-și justifice deplasarea. Ceilalți trebuie să prezinte certificatul verde, fie pe hârtie, fie electronic.

Masca de protecție, obligatorie. Care sunt excepțiile

Regula referitoare la masca de protecție rămâne în vigoare. Aceasta este obligatorie în continuare în toate spațiile publice, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Totuși, sunt admise câteva excepții, pentru: copiii mai mici de cinci ani, persoanele care lucrează singure în birou, prezentatorii TV și invitații lor, dacă se respectă distanța de trei metri între persoane.

Lista continuă cu: reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane, precum și persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante ori activități sportive. Vezi AICI datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus în România!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...