Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: „Peste cinci milioane de persoane au fugit din Ucraina”

Mihnea Tălău 20.04.2022, 17:14
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: „Peste cinci milioane de persoane au fugit din Ucraina”

Agenția ONU pentru refugiați a declarat miercuri că peste cinci milioane de persoane au fugit din Ucraina, de la izbucnirea războiului. Practic, 5,01 milioane a fost cifra exactă dată de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), cu sediul la Geneva.

Numărul de refugiați ucraineni a crescut cu un milion în mai puțin de o lună

Țările vecine, Polonia, Slovacia, România, Moldova și Rusia însăși au suportat cea mai mare parte a acestui aflux, Polonia preluând mai mult de jumătate din total. Pe locul secund se situează România, scrie France24.

Cu toate acestea, nu este clar câți refugiați ucraineni au rămas în țările în care au intrat prima dată sau au călătorit în altă parte.

La 30 martie, UNHCR a anunțat că 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, ceea ce înseamnă că numărul total de refugiați ucraineni a crescut cu un milion în mai puțin de o lună.

Astfel, cifrele UNHCR arată că aproape 645.000 de ucraineni au fugit în februarie, aproape 3,4 milioane au făcut acest lucru în martie. Femeile și copiii reprezintă 90% dintre cei care au fugit, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani fiind eligibili pentru a fi chemați în armată și nu pot pleca.

Pe langa razboi, refugiatii ucraineni se confrunta si cu probleme de sanatate

Aproape două treimi din totalul copiilor ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, inclusiv cei care se află încă în interiorul țării.

Înainte de invazie, Ucraina avea o populație de 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului, excluzând Crimeea anexată de Rusia și regiunile controlate de separatiștii pro-ruși din est.

750.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a anunțat miercuri că de la declanșarea războiului, peste 750.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România. Numai în ziua de marți, 7.348 de cetăţeni ucraineni au venit în țara noastră pentru a scăpa de război.

Astfel, potrivit IGPF, marţi, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 88.586 de persoane, dintre care 7.348 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 11,2% faţă de ziua precedentă).

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...