În plină pandemie de covid, încă mai există oameni. Decizia impresionantă luată de o familie din Timişoara, după ce o Salvare a fost lovită de un tramvai: “Pe buget propriu”

Diana Timișoreanu 22.10.2021, 21:40
În plină pandemie de covid, încă mai există oameni. Decizia impresionantă luată de o familie din Timişoara, după ce o Salvare a fost lovită de un tramvai: “Pe buget propriu”

Poveste impresionantă la Timișoara, după ce o Salvare a fost lovită de un tramvai: o familie vrea să ajute prin voluntariat Serviciul de Ambulanță : Nu avem cunoștiinte medicale majore… dar putem să îi “conducem”.

O familie din Timișoara vrea să-i ajute pe medici, în plină pandemie de coronavirus

Povestea a început ca multe altele în această perioadă de cumpănă. O femeie din Timișoara se simte rău și crede că are simptome care ar putea indica o contaminare cu coronavirus. Soțul ei apelează serviciul de ambulanță. Cei de acolo vin “Vizibil obosiți, abătuți și triști, dar în același timp amabili și drăguți.. . E totul în regula, ba chiar îmi fac și test și SURPRIZA! E NEGATIV! Fericire mare, unul din noi e negativ, eu sunt bine, e totul ok”, povestește femeia pe Facebook.

După 15 minute însă, familia primește un telefon de la cei de la ambulanță. O voce oboistă, dar amabilă, le comunică faptul că echipajul care se îndrepta la apelul lor nu mai ajunge, dar va fi trimis altul, cât de curând posibil. Membrii familiei au o dilemă. Femeia tocmai fusese testată și asigurată că totul e în ordine, nu este bolnava de coronavirus. Le comunică asta celor care i-au contactat, iar repilca îi lasă fără cuvinte: “Ah… Da… Trebuia pe altcineva să sun… Nu mai ajungem… Am acroșat un tramvai… La revedere!”.

O familie din Timisoara vrea sa-i ajute pe medici, in plina pandemie de coronavirus
O familie din Timisoara vrea sa-i ajute pe medici, in plina pandemie de coronavirus

”Patru zile cu peste 1.000 de îmbolnăvire”

Ce se întamplase, de fapt: un echipaj trimis să testeze și să acorde ajutor celor care sunau speriați că au coronavirus fusese implicat într-un accident. Colegii lor, epuizați după o zi de muncă extrem de încărcată, încercau să identifice apelanții unde echipajul respectiv nu mai apucase să ajungă. În agitația creată de suprasolicitare, contactau și persoane care beneficiaseră deja de test sau îngrijire.

Presiunea pe serviciul de ambulanță din Timiș a fost uriașă. În urmă cu o săptămână, șeful SAJ Timiș, Iancu Leonida declara: ”E dramatic, sunt peste 1.000 de intervenții de câteva zile. Peste 1.000 nu am avut în valurile anterioare, maximum a fost de 890, acum am avut vreo patru zile cu peste 1.000. Este foarte greu, activitatea pe Covid e 75%, joi am avut 556 de testări PCR, n-am avut niciodată mai mult, plus încă vreo 100 și ceva de teste rapide pe care le fac echipajele. E greu, stau mult mașinile cu pacienți pe la porțile spitalelor până se eliberează locuri, ni se adună solicitări, reușim noaptea târziu spre dimineață să rezolvăm tot ce-a fost în ziua respectivă”.

Pentru familia în cauză asta a fost un semnal că trebuie să facă ceva. Pentru că oamenii și-au dat seama ce presiune uriașă stă pe umerii dispecerilor, medicilor, asistenților, șoferilor, tuturor celor care răspund non-stop la apeluri disperate. Așa că au vrut să facă ceva. Și primul gând care le-a venit a fost voluntariatul. Cum nu știau exact cum pot proceda, s-au gândit să faca un apel pe Facebook.

”Nu avem cunoștiințe medicale majore”

“Am hotărât, după această întamplare, să încercăm să dăm o mână de ajutor ca voluntari șoferi pe ambulanță/echipaj mic! Nu avem cunoștiințe medicale majore… dar putem să îi “conducem”.

Nu au reușit însă să descopere cum pot face acest lucru, mai ales că voluntariatul în sistemul sanitar este strict reglementat. Printre altele implică studii de specialitate și chiar asigurare de malpraxis. Doritorii trebuie să participe la sesiuni de pregătire autorizate. Care se desfășoară respectând graficul și numărul de ore.  Așa că oamenii au găsit o altă variantă, pe care o propun celor abilitați să o accepte.

“Am vorbit cu soțul meu acum și suntem dispuși să mobilizăm echipa/clubul și orice alți oameni interesați, la o ședință pentru a reînoi imaginea lor, încet, încet, una câte una, tot ce este lipit pe mașini, și arată urat, vechi, le vom reface, pe buget propriu…. Vom lua cât mai repede legătură cu cineva din conducere și vedem cum putem face acest demers!”.