Un autobuz din București, transformat în ambulanţă. Poate transporta 10 pacienţi pe tărgi

Elena Avramescu 15.10.2021, 17:33
Un autobuz din București, transformat în ambulanţă. Poate transporta 10 pacienţi pe tărgi

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că în Capitală a fost suplimentat numărul ambulanţelor pentru testarea şi transportul pacienţilor cu COVID-19, iar acum urmează să fie folosit şi un autobuz transformat care poate să transporte până la 10 bolnavi pe tărgi.

Un autobuz din București, transformat în ambulanţă

În ultima perioadă, am suplimentat semnificativ numărul ambulanţelor din Bucureşti. Pe lângă maşinile deplasate de la unităţile pentru situaţii de urgenţă în sprijinul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti pentru testări, săptămâna trecută, am dat ordinul pentru mobilizarea a altor 10 ambulanţe de tip B de prim ajutor şi 18 ambulanţe de multiple-victime, cu patru tărgi fiecare, din ţară către Bucureşti.

De asemenea, Ministerul Apărării a dat cinci ambulanţe pentru partea de transport şi testări, iar Ministerul Afacerilor Interne o ambulanţă. Asta înseamnă că am crescut capacitatea cu 30-40% în Bucureşti din punct de vedere al posibilităţii de transport şi testare.

În Bucureşti, a fost mobilizat şi un autobuz care permite transportul a 10 pacienţi pe tărgi. Este un sistem care poate transforma un autobuz într-o ambulanţă şi s-a pus la dispoziţie un autobuz de la baza logistică a IGSU şi sistemul a fost adus din judeţul Mureş şi este unic în ţară în acest moment, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

Conform informațiilor transmise de Raed Arafat, recent, presiunea este din ce în ce mai mare chiar şi la nivelul Unităţilor de primiri urgenţe, mai ales că unele dintre acestea s-au transformat în mini-secţii ATI pentru pacienţii cu COVID-19.

La Unităţile de primiri urgenţe, în perioada 2 – 7 octombrie, am avut 8.804 pacienţi care s-au prezentat la nivel naţional, dintre care 5.241 confirmaţi. În perioada 8 – 14 octombrie, avem 11.654 de pacienţi la nivel naţional, din care 7.802 confirmaţi. Aste este situaţia la nivelul Unităţilor de primiri urgenţe.

Se simte presiunea şi pe UPU în mod egal cum se simte pe Secţiile de terapie intensivă. Sunt spitale unde Unităţile de primiri urgenţe s-au transformat, cel puţin parţial, în mini-secţii ATI, unde bolnavii sunt ventilaţi şi asistaţi, până se transferă la ATI sau alte spitale, a spus şeful DSU.

Tot Raed Arafat a mai spus că sunt și cazuri de familii care refuză ca rudele internate să fie transferate către alte spitale, iar asta îngreunează totul deoarece este absolut necesar pentru primirea altor pacienţi cu COVID-19.