INTERVIU EXCLUSIV

În plină criză, statul mărește cheltuielile prin creșterea salariilor primarilor: „Bugetul meu este ce am eu în cont, iar bugetul statului este format din ce îmi ia mie statul”

Gabriela del Pupo 02.10.2022, 09:00
În plină criză, statul mărește cheltuielile prin creșterea salariilor primarilor: „Bugetul meu este ce am eu în cont, iar bugetul statului este format din ce îmi ia mie statul”

În timp ce guvernanții explică mediului antreprenorial dar și cetățenilor că anumite cheltuieli trebuie reduse pentru că nu mai sunt bani la buget, vedem că în ceea ce privește salariile angajaților din primării s-au putut face chiar majorări. Argumentul adus a fost că administrațiile locale nu pot angaja specialiști cu salariile existente. De ani de zile se vorbește despre reforme în ministere și la un moment dat, în timpul guvernării Orban, numărul acestora a fost redus semnificativ. Invitat la Interviurile Impact.ro, Bogdan Glăvan a explicat de ce în plină criză guvernanții vorbesc despre creștere economică sau deficit bugetar mai mic decât anul trecut, când cetățeanul de rând pare să trăiască exact opusul acestor vești îmbucurătoare.

„Era un slogan politic: ‘bugetul cetățeanului’, care este de fapt bugetul statului”

Comunicările din partea Ministerului Finanțelor dau de înțeles că un deficit bugetar mai mic, sau o creștere economică comparativ cu anul trecut, sunt vești îmbucurătoare și pentru populație. Ceea ce nu se spune însă este că la o analiză mai atentă, tocmai faptul că prețurile la energie au crescut. sau taxele și impozitele pe care le plătesc românii, au dus la aceste creșteri de venit în bugetul statului.

„În urmă cu 10 ani am mai avut un prim ministru (Victor Ponta n.r) plagiator, care a venit cu următoarea idee, și era un slogan politic: ‘bugetul cetățeanului’, care este de fapt bugetul statului. Ceea ce este de fapt o aberație, pentru că bugetul meu este ce am eu în cont, iar bugetul statului este format din ce îmi ia mie statul. Cu cât statul îmi ia mie mai mult, cu atât bugetul lui se îngrașă și o duce mai bine.

Este aiurea să vină primul ministru acum și să spună că, după cum arată execuția bugetară, România merge bine, nu, mergem prost. Execuția bugetară arată exact asta, că Guvernul a extras din economie zeci de miliarde de lei, la puține capitole au crescut încasările bugetare. Se vede unde a fost explozia, la aceste impozite speciale din domeniul energiei și la impozitarea profitului acestor companii de stat. La buget au venit o avalanșă de bani iar noi am sărăcit că am plătit prin facturi.”, explică profesorul de economie.

 

 

Foto zf.ro

„Mă îndoiesc că cineva dă doi bani pe acest angajament de a mări pensiile cu 10%”

Pe de altă parte când vorbim de măsuri sociale, de creșterea pensiilor și a salariului minim pe economie, procentele sunt departe de a fi corelate cu rata inflației. Puterea de cumpărare a românului nu este nici măcar cu 15% mai mică, pentru că inflația resimțită de cei cu venituri mici ajunge, după cum au calculat majoritatea specialiștilor în domeniu la peste 30%.

„În România noi avem amintirea inflației din anii ’90, și atunci lumea nu crede, mă îndoiesc că cineva dă doi bani pe acest angajament de a mări pensiile cu 10%. Pentru că în realitate toată lumea înțelege că înseamnă o tăiere. Se vede că salariul mediu, pensia medie, și-au pierdut puterea de cumpărare, și prim ministrul spune că țara merge bine pentru că execuția bugetară este pozitivă. Nu, tocmai de asta mergem prost, pentru că de fapt ne-ați impozitat prin inflație.

Anul trecut pensiile au scăzut, ca putere de cumpărare, ele au fost înghețate oficial, dar am avut inflație 8% la finalul anului. Anul acesta puterea de cumpărare scade iar și anul viitor vor scădea din nou pentru că și anul viitor inflația va fi la o cotă ridicată!”, spune Bogdan Glăvan.

Întreaga discuție poate fi urmărită mai jos:

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...