În ce condiții se va putea face, după 15 mai, deplasarea în afara localității. Anunțul transmis de premierul României

Raluca Juncu 05.05.2020, 09:12
În ce condiții se va putea face, după 15 mai, deplasarea în afara localității. Anunțul transmis de premierul României

Ziua de 15 mai vine cu ridicarea stării de urgență în care România s-a aflat de pe 16 martie. Însă, în locul stării de urgență care a fost instituită în ultimele două luni, statul român va intra, în stare de alertă, pentru a se menține anumite restricții care vor limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Care vor putea fi motivele deplasării în afara localității

Ludovic Orban a declarat luni seara că deplasarea în afara localității, va fi permisă după 15 mai doar pentru anumite motive. Printre acestea se numără:

  • interes de serviciu
  • vizită la rude
  • munci agricole

„Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive, pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activităţile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, înseamnă că se pot duce la munte, adică va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor”, a transmis premierul României.

Ludovic Orban a vorbit despre deplasările în afara localităților. Foto: Inquam Photos/ George Calin
Ludovic Orban a vorbit despre deplasările în afara localităților. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Totodată, businessurile din comerț se vor deschide, cu excepția magazinelor din centrele comerciale mari (mall-uri). Restricții vor exista și la restaurante, cafenele și baruri.

„Vom deschide comerţul cu excepţia mall-urilor. E important că se deschide comerţul. Va fi un stimulent pentru reluarea producţiei. Şi hotelurile vor fi deschise. Restricţii vor fi la restaurate, cafenele, baruri. Din evaluarea noastră, restaurantele sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemilogice. Deschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice, şi acestea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate, din punct de vedere economic”, a precizat Ludovic Orban.

De asemenea, important de precizat este faptul că locuitorii orașelor care se află în carantină, nu vor putea ieși, deocamdată din raza localității lor. În această situație se află, în prezent, municipiul Suceava, unde există cele mai multe infectări cu noul virus- 2.964 de persoane, orașul Țăndărei (jud. Ialomița), precum și un cartier din orașul Babadag, din județul Tulcea, după ce 12 persoane din 49 testate pentru coronavirus au fost confirmate pozitiv, luna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe