Iohannis, declarații de ultimă oră! Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă. Anunț oficial

Redacția IMPACT 04.05.2020, 13:20
Iohannis, declarații de ultimă oră! Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă. Anunț oficial

Președintele Klaus Iohannis va avea luni, 4 mai o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.163 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, în vreme ce 255 de persoane se află în stare gravă, fiind internate la ATI, arată datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Klaus Iohannis, declarații referitoare la evaluarea epidemiei de COVID-19

În cadrul reuniunii de luni vor participa Șeful Executivului, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Ședință de urgență, la Palatul Cotroceni. Foto: presidency.ro
Ședință de urgență, la Palatul Cotroceni. Foto: presidency.ro

La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă.

„Am analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic. Voi începe cu ceva legat de zilele trecute. Sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat în acest weekend. Nu am avut încălcări semnificative ale regulilor.

Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. În acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, vom întra într-o așa numită stare de alertă. Starea de alertă este prevăzută de legislația specifică. Această reglementează situația în cazul unei epidemii, cum este și cea în care ne aflăm acum.

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că a trecut epidemia. Epidemia nu a trecut. Nu putem spune că boala a trecut, dar trebuie să mergem mai departe. Îmi doresc să controlăm bine această perioada (…)

După 15 mai putem să ne mișcăm în interiorul localității, unde este nevoie. Dar nu este bine să exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Mulți se întreabă și mă întreabă ce se întâmplă mai departe. Așa numită relaxare se va face pas cu pas. De regulă cam de două săptămâni. Următorul calup de relaxare va fi la începutul lunii iunie și așa mai departe. Acum, din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de coafură, frizerie. De asemenea, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Se deschid și muzeele, dar doar în condiții speciale.

Însă, cu toții vom purta măști în spațiul public, dar și în mijloacele de transport în comun. Măsurile acestea nu se aplică acolo unde localitatea este declarată în carantină. Acolo nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat”, explică Șeful Statului.

Despre afirmațiile referitoare la Tinutul Secuiesc

„Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Eu nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți din ei, sunt niște oameni buni, muncitori. Problema este cu politicienii, mulți din PSD care au încercat să treacă o legislație care să treacă autonomia Ținutului Secuiesc (…)

Culmea, în Senat a trecut, tot tacit o altă inițiativa a UDMR-ului, un fel de cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar. Acesta prevede obligativitatea introducerii limbii maghiare în anumite localități”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe