În ce condiții s-ar putea desfășura alegerile locale pe 28 iunie 2020. Anunțul premierului Orban

Raluca Juncu 11.03.2020, 10:19
În ce condiții s-ar putea desfășura alegerile locale pe 28 iunie 2020. Anunțul premierului Orban

În urma consultărilor pe care premierul demis, Ludovic Orban le-a avut marți, cu reprezentanții partidelor politice, s-a stabilit o posibilă dată pentru alegerile locale. În ce condiții ar putea avea loc acestea?

Orban, despre data alegerilor locale

Ludovic Orban, premierul demis s-a reunit marți cu reprezentanții formațiunilor politice pentru a stabili o dată pentru alegerile locale. Șeful Executivului spune că „PSD a arătat din nou că nu înţelege democraţia”, întrucât nu a fost prezent la consultările de marți. Nici reprezentanții ALDE nu au participat la consultări. Data a fost stabilită ca fiind 28 iunie.

„În urma unei analize pe care am făcut-o, a rezultat ca cea mai probabilă dată 28 iunie. Față de discuțiile noastre anterioare care dădeau ca dată probabilă 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente legate de derularea campaniei după creșterea temperaturilor astfel încât, în funcție de prognozele de evoluție a epidemiei, să avem un impact minim asupra campanei.
Am ținut cont și de examenul de capacitate, de bacalaureat, care s-ar finaliza până în data de 28”, a transmis Ludovic Orban, potrivit Digi24.

După ieșirea de la consultări, liderul PMP, Eugen Tomac, spune că partidele parlamentare au agreat, în discuția de ieri ca data alagerilor locale să fie 28 iunie. Întrebat dacă la reuniune s-a adus în discuție subiectul alegerilor anticipate, șeful PMP a mai spus că „Toate partidele au discutat că este nevoie de un Guvern stabil”.

Coronavirusul ar putea modifica data alegerilor locale

Decizia finală cu privire la data exactă va fi însă comunicată abia peste două săptămâni și va fi luată în funcție de evoluția COVID-19. Politicienii se arată îngrijorați de răspăndirea rapidă a virusului.

Victor Ponta, liderul Pro România spune că în acest moment, o eventuală strângere de semnături ar duce la pericole mai mari ce țin de igienă.

Victor Ponta spune că ar fi problematică o strîngere de semnături. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Victor Ponta spune că ar fi problematică o strângere de semnături. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

„Să strângem semnături în această perioadă înseamnă să răspândim boala. Suntem de acord cu data de 28 iunie pentru alegeri locale, doar dacă nu mai avem coronavirus cu 60 de zile înainte, adică până pe data de 28 aprilie. Altfel, este o iresponsabilitate. Dacă vrem să avem alegeri locale pe 28 iunie, data maximă de emitere a hotărârii de guvern este 13 aprilie, a anunțat președintele AEP. Sunt țări care au anunțat că nu vor mai face alegeri, deși le aveau programate. Să te ții să faci alegeri în plină epidemie înseamnă să fii iresponsabil.”, a declarat Victor Ponta.

 

Urmăriți Impact.ro și pe