În cât timp iese alcoolul din corp, dacă vrei să te urci la volan. Iată cât poți să bei

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 07.10.2021, 16:12
În cât timp iese alcoolul din corp, dacă vrei să te urci la volan. Iată cât poți să bei

Mulți șoferi se întreabă în cât timp iese alcoolul din corp, atunci când vor să guste un pahar cu vin sau o altă băutură alcoolică și mai târziu să se urce la volan. Iată cât poți să bei, de fapt, ca să poți conduce în siguranță.

Ce sancțiuni poți primi dacă ești prins sub influența alcoolului la volan

Potrivit Codului Rutier, la o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,4 miligrame este obligatorie recoltarea probelor biologice. Refuzul recoltării se poate pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

O alcoolemie la volan aflată între 0,1 și 0,4 miligrame în aerul expirat reprezintă contravenție și se pedepsește cu o amendă, precum și cu suspendarea permisului de conducere.

Însă, concentrația de alcool la volan devine infracțiune atunci când trece de pragul de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,80 g/l alcool pur în sânge. Sancțiunea poate fi închisoare de la 1 la 5 ani.

”Dacă persoana care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani”, arată Codul penal.

In cat timp iese alcoolul din corp, daca vrei sa te urci la volan. Iata cat poti sa bei
Un politist rutier in timpul unei verificari

În cât timp iese alcoolul din corp

Alcoolul ajunge repede în sânge, după care se împrăștie în țesuturile biologice din tot corpul. Ficatul începe să-l proceseze la 20 de minute de la ingerare. În medie, poate metaboliza 0,03 litri de alcool în fiecare oră.

Deși o băutură standard poate fi metabolizată în aproximativ o oră, există multe elemente ce pot influența durata eliminării alcoolului din corp: vârsta, genul, sănătatea generală și greutatea corporală, precum și tipul de test utilizat.

Alcoolul poate apărea într-un test de sânge timp de până la 12 ore, în timp ce poate fi depistat în urină într-o perioadă de până la cinci zile prin testul etil glucuronid (EtG) sau 10 până la 12 ore prin metoda tradițională.

Foarte important este și tipul de băutură. De exemplu, o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore, în timp ce un litru de vin se va elimina din organism în 7 ore sau până la 9 ore.

Pe de altă parte, 100 de mililitri de lichior se vor elimina în aproximativ 3 ore şi 10 minute, iar 100 de mililitri de palincă se vor elimina în aproximativ 4 ore şi 10 minute. Este important de știut și că timpul în care se elimină băuturile alcoolice din organism poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare dintre acestea. Vezi AICI mai multe detalii despre când te poți urca la volan, în funcție de ce ai băut!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...