În Austria se va merge la birou doar cu certificatul verde. Unde mai e valabilă măsura

Badea Violeta, Diana Dumitrache 20.10.2021, 18:15
În Austria se va merge la birou doar cu certificatul verde. Unde mai e valabilă măsura

În tot mai multe țări din Europa crește numărul noilor infectări cu Covid-19, iar autoritățile impun măsuri din ce în ce mai dure pentru combaterea acestui virus. Într-o situație dificilă se află și Austria, așa că Guvernul de la Viena a anunțat că se va merge la birou doar cu certificatul verde.

Austria impune certificatul verde la locul de muncă

Veste proastă pentru angajații din Austria. Începând cu data de 1 noiembrie, salariații vor fi obligați să prezinte certificatul verde la locul de muncă. Măsura este valabilă doar acolo unde în birou există mai mult de o persoană, conform Agerpres.

Anunțul a fost făcut după ce în ultimele 24 de ore această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de cazuri noi Covid-19, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale. Măsura a fost aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti.

Autoritățile au decis ca perioada 1 şi 14 noiembrie să fie de tranziție. În acest interval, cetățenii care lucrează şi nu au certificat verde vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2. Ulterior, angajații vor fi obligați să prezinte documentul.

Măsura este valabilă pentru salariații care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine. Sunt excluse persoanele care lucrează de acasă sau care își desfășoară activitatea singuri, precum şoferii de camioane. În prezent, autoritățile din Austria cer certificatul verde doar pentru a intra în restaurante, în cinematografe, teatre sau stadioane.

Austria impune certificatul verde la locul de munca
Austria impune certificatul verde la locul de munca

Certificatul verde este obligatoriu și pentru toți angajații din Italia

O astfel de măsură se aplică deja și în Italia. Acolo, salariații care nu prezintă certificatul verde la locul de muncă sunt aspru sancționați. Aceștia riscă să rămână fără o parte din salariu. Cei care nu au documentul, se consideră că lipsesc nemotivat de la serviciu.

În Italia, măsura este și mai dură pentru angajații din cadrul instituțiilor de învățământ. Aceștia riscă să fie chiar suspendați, conform Corriere della Sera.

Amintim că certificatul verde se poate obține la 14 zile după prima doză de vaccin sau imediat după administrarea celei de-a doua doze. De asemenea, documentul se mai poate obține și după efectuarea unui test antigen. Acesta este valabil timp de 48 de ore.

În plus, certificatul verde se poate emite și după un test PCR. Acesta are o valabilitate de 72 de ore. În urma vaccinării, documentul este valabil 12 luni, iar pentru cei care au trecut prin boală, dar nu au fost vaccinați, valabilitatea este de șase luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...