Marcel Vela, declarație șocantă: „Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută“

Iancu Andreea 12.05.2020, 15:04
Marcel Vela, declarație șocantă: „Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută“

În contextul apropierii de data de 15 mai, tot mai multe întrebări și neclarități apar în spațiul public. Astfel, pentru a putea răspunde unor nelămuriri ale populației, jurnalistul George Buhnici a realizat un interviu online cu Ministrul Marcel Vela. Acesta a răspuns întrebărilor care privesc relaxarea măsurilor și intrarea în starea de alertă.

Astfel, Vela a ajuns să facă o declarație destul de controversată pentru modul în care ar trebui să reacționăm în situația în care o persoană nu poartă mască.

Ce amenzi riscă cei care nu poartă mască de protecție
Ce amenzi riscă cei care nu poartă mască de protecție

Cum ar trebui să reacționăm în fața unei persoane care nu poartă mască de protecție după 15 mai

Ministrul de Interne consideră că este nevoie de cetățeni responsabili, care să semnaleze orice neregulă pentru a depăși pandemia. Întrebat de către George Buhnici ce facem în situația în care vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând, ministrul a explicat:

În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi.

Condițiile în care se va circula cu metroul
Condițiile în care se va circula cu metroul

Conform completărilor Ministrului, în privința circulației la metrou, cetățenii vor fi verificați de către polițiști dacă dețin mască de protecție.

Deocamdata, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Ţine de autoritaţile locale. Probabil vom gasi soluţii. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă. Cred ca se vor linişti când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea şi măsuri coercitive foarte transparente.

Cine va fi pasibil de amendă după 15 mai

Nu doar purtarea unei măști de protecție este obligatorie după ieșirea din starea de urgență, ci și o serie de alte măsuri. Astfel, pot fi amendați cetățenii care încală și restul prevederilor stabilite de către autorități pentru perioada stării de alertă.

Dacă nu aveţi mască, dacă o societate nu îşi decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, daca se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi şi pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat.

Polițiștii și jandarmii vor asigura respectarea măsurilor
Polițiștii și jandarmii vor asigura respectarea măsurilor

Ce schimbări aduce ieșirea din starea de urgență

Începând cu data de 15 mai, vor fi deschise saloanele de înfrumusețare și cosmetică, frizeriile sau cabinetele stomatologice, cu unele mențiuni.

În primul rând vor fi permise unele lucruri care până acum nu erau permise, în sensul în care pot funcţiona de exemplu saloanele de înfrumuseţare, cosmetică, frizeriile, se pot deschide cabinetele stomatologice. Sunt activitaţi care pot fi făcute după 15 mai, care până acum erau în contradicţie cu ce am decis noi. Trebuie sa evaluăm cu foarte multa atenţie şi foarte multă celeritate ceea ce vom avea peste două săptămâni după 15 mai, în aşa fel încât să putem spune că nu au crescut cazurile noi şi că lumea a fost foarte atentă.

Declarațiile complete ale Ministrului Marcel Vela pot fi consultate mai jos: