Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 14-a, invitat special Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru: „Nu ne dăm nicio șansă la modul în care trăim”

Elena Avramescu 14.07.2022, 10:33
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 14-a, invitat special Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru: „Nu ne dăm nicio șansă la modul în care trăim”

Dumitru Constantin Dulcan este invitatul Laviniei Șandru la cea de-a 14 ediție Impact LIVE, difuzată joi, 14 iulie 2022. Principalele teme de discuție le reprezintă individul, societatea și Dumnezeu. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare zi de marți și joi, de la ora 12:00, în direct pe Impact.ro și pe canalele de Youtube și Facebook.

Medicul Dumitru Constantin Dulcan, invitatul special al Laviniei Șandru la Impact LIVE

Profesorul Dulcan: „E indubitabil că este Dumnezeu”

Lavinia Șandru: Cu siguranță multă lume v-a întrebat și de aceea a apărut și această carte – Mintea de Dincolo, dacă drumul nostru se oprește cu trecerea în neființă, sau nu.

Prof. Dulcan: Sub nicio formă. Lucrurile stau așa: M-am documentat destul de bine. Am dedicat anului 2021 mult timp. Dacă oamenii gândesc material, atunci lumea de dincolo nu există. Dacă gândim spiritual, într-o dimensiune spirituală, iată că diferă. Trăim în 2 zone: concrete și reale. Zona fizică – corpul și zona spirituală – încotro ne îndreptăm. Nu putem explica sentimentele și afectivitatea prin simpla existență a condiției noastre fizice.

Pământul se desprinde acum 5 miliarde de ani de soare și se răcește. Aproximativ acum 8.2 miliarde de ani începe viața. Ce factor permite materiei anorganice să devină vie, materie organică?

Să luăm metaforic: Mai întâi s-a născut Adam, apoi Eva. Mergem Darwinist. Un cuplu de maimuțe l-a născut pe Adam, altul trebuia să nască partenera printr-o anatomie complementară partenerului și cu capacitatea de procreație.

Dacă este o întâmplare apariția primului partener, a doua trebuie să fie o întâmplare inteligentă pentru a crea o ființă complementare celuilalt. Dacă era inteligentă, cine o fi Inteligent?

Universul funcționează în bazează pe cele 4 legi fundamentale: a gravitației, electromagnetismului, a forței tari și slabe și a nucleului. Toate constantele au rămas. Se aproximează că Universul are 14.8 miliarde de ani. În această perioadă, acele cifre sunt strict constante, nu s-a schimbat nimic. Noi vedem că totul e variabil. Asta nu se schimbă. Legile după care universul funcționează. Cine a creat asta? Nu o Minte? O putem numi enigmă, dar nu e atât. E indubitabil că este Dumnezeu. Eu numesc asta conștiință.

Profesorul Dulcan: „Un model social trebuie să răspundă psihologiei și biologiei umane”

Prof. Dulcan: Dacă vrem să continuăm, trebuie să ne oprim. Este clar. E un moment foarte dificil. Până acum e rezumam la dispariția unor indivizi, dar în clipa de față mijloacele de distrugere în masă sunt incredibile. Nu dăm nicio șansă nu doar nouă ca ființe, ci planetei. Putem da foc planetei și nu înțeleg de ce se investesc bani în acest cumplit mijloc. Eu cred că e o nebunie. De altfel, părerea mea despre oameni nu e una foarte bună. Nu mă refer la toată lumea, ci la cei care dezvăluie războaiele, la cei inconștienți.

Lavinia Șandru: Dacă vrei pace pregătește-te de război.

Prof. Dulcan: Da, să spunem că asta justifică. Dar în secolul rațiunii nu ne putem înțelege între noi fără teama aceasta? Eu înțeleg de ce nu se vrea. Fiecare ținem la opiniile noastre. Dacă noi trăim o existență foarte comodă: Dar de ce să nu schimbăm? Dacă schimbi complet și rău, e o problemă. Celălalt are acum cu totul altceva.

Un model social trebuie să răspundă psihologiei și biologiei umane. Ce-i trebuie omului din punct de vedere psihologic. Vrem liniște, satisfacție, bucuria existenței și fericirea de a fi. Planeta nu ar putea hrăni miliarde de oameni, dar atâta hrană se aruncă și oamenii rabdă de foame pentru că distribuția e inegală.”

Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică este invitatul de marcă a ediției Impact LIVE de astăzi, care va vorbi despre rolul individului în societate și prezența lui Dumnezeu în prezentul zilelor noastre.

Dumitru Constantin Dulcan s-a născut la data de 6 noiembrie 1938, în Mârghia de Sus, Lunca Corbului, Argeș, România și este de profesie medic neurolog și psihiatru, precum și autor de literatură filozofică și metafizică. A devenit cunoscut pentru lucrarea Inteligența materiei, care a fost publicată în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, însă după aceea a fost republicată integral după Revoluția din 1989.

În plus, autorul este și medic militar specialist în neurologie, profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Cartea sa „Inteligența materiei” a primit Academiei Române pentru filozofie „Vasile Conta” în anul 1992. A fost publicată în 1981, timp în care autorul a vrut să demonstreze faptul că știința avea dovezile existenței lui Dumnezeu, manifestat în toate formele sale vii.

În urmă cu ceva timp, jurnalistul Marius Vasileanu  a declarat că această carte „a fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu și una dintre importantele contribuții ale cercetării românești aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.

Activitatea medicală a lui Dumitru Constantin Dulcan

Dumitru Constantin Dulcan este de profesie medic militar, având ca specializări neurologia și psihiatria. În plus, numele său este strâns legat de Spitalul Militar Central din București, locul unde a condus secția de neuropsihiatrie, după care a condus clinica de neurologie din gradul militar de general de brigadă începând cu anul 1993.

Predă la Universitatea „Titu Maiorescu” din București, unde deține și funcția de șef al catedrei de neurologie. Însă asta nu este tot, deoarece este membru al unor societăți științifice naționale și internaționale, precum Academia Americană de Neurologie, Societatea Europeană de Neurologie, Organizația Internațională de Cercetare a Creierului, precum și președintele Societății Române de Acupunctură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...