Imaginea care naște controverse. Cum au apărut Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu într-o pictură în Italia

Ioana Bucur 09.08.2021, 16:09
Imaginea care naște controverse. Cum au apărut Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu într-o pictură în Italia

Sportiva de nota 10 a României s-a trezit în mijlocul unei situații ce naște controverse. Cum au apărut Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu într-o pictură în Italia.

Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu, într-o pictură în Italia. Imaginea i-a scandalizat pe români

Cum au ajuns Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu într-o pictură în Italia? Totul a început la sfârșitul lunii iulie, când la stadionul Boroli din Gravellona Toce, din regiunea Piemont, a fost inaugurată expoziția de picturi murale ce reprezintă sportivi întreaga lume și care sunt sau ar trebui să fie modele de urmat pentru tinerii din zilele noastre.

Nouă artiști au fost invitați să își exprime viziunea, iar unul dintre ei a ales-o pe românca Nadia Comăneci, prima gimnastă din istorie pentru care a apărut nota 10 pe tabela de punctaj. O singură problemă: pe fundal apare chipul lui Nicolae Ceaușescu. Detaliul a stârnit un val uriaș de nemulțumire în rândul comunității române din zonă:

„Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a fost apelul comunității românilor.

Cum au apărut Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu într-o pictură în Italia
Imaginea ce naște controverse în Italia

Cum se apără italienii: „Lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”

Apelul românilor nu a rămas fără răspuns, dar nu a fost cel pe care și l-ar fi dorit. Primarul orașului Gravellone Toce, Giovanni Morandi, a oferit primele explicații. Acesta susține că scopul lucrării este, de fapt, acela de a sublinia că în ciuda tuturor greutăților și restricțiilor impuse de regimul comunist, Nadia Comăneci a reușit o performață istorică în gimnastică.

„Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății.

De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a transmis primarul.

Nadia Comăneci, bătută pentru că s-a îngrășat un kilogram?

„Zeița de la Montreal” a trăit un calvar. Puțini oameni știu ce suferință a îndurat campioana noastră, care a recunoscut că la un moment dat a simțit nevoia să își pună viața în pericol, pentru a atrage atenția cuiva asupra abuzurilor. Detalii dureroase au ieșit la lumină în paginile cărții „Nadia și Securitatea”, publicată de Stăjerel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații.

Conform unei alte surse, numită „Lily” în rapoartele securității, Nadia Comăneci a fost bătută la un moment dat pentru că se îngrășase un kilogram. Pe atunci, greutatea de 42,5 kilograme era una problematică în ochii antrenorului gimnastei. Nici Teodora Ungureanu n-a avut parte de un tratament mai blând.

„A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă trei ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, se arată în fila 339, din dosarul 133, din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...