EXCLUSIV

Ileana Stana Ionescu a împlinit 85 de ani. Mărturisirile cutremurătoare ale artistei: ”Am simțit cum corpul nu mă mai ascultă”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.09.2021, 21:16
Ileana Stana Ionescu a împlinit 85 de ani. Mărturisirile cutremurătoare ale artistei: ”Am simțit cum corpul nu mă mai ascultă”. EXCLUSIV

La 85 de ani, Ileana Stana Ionescu spune că nu mai are energia de a-şi serba ziua de naştere. Apreciază însă fiecare cuvânt din suflet, pe care-l consideră ca un cadou de neuitat.

Actrița Ileana Stana Ionescu a împlinit 85 de ani

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai îndrăgite actriţe românce din ultima jumătate de veac, a împlinit marţi, 14 septembrie, 85 de ani. Născută în ultimii ani de pace de dinaintea celei de a doua mari conflagraţii mondiale, în 1936, în oraşul Brad din judeţul Hunedoara, ea a avut şansa să debuteze foarte tânără. A făcut-o la doar 19 ani, pe scena Teatrului de Stat din Reşiţa, interpretând rolul lui Agnes din piesa “Şcoala femeilor” de Moliere.

Sunt bine, mulţumesc tuturor pentru gândurile bune pe care continui să le primesc constant. Nu mai am energia de altădată, motiv pentru care am încetat cu pregătirile spectaculoase din anii anteriori. Nu mai am energia de altădată şi nici motivaţiile de atunci. Ca atare, în ultimii ani nu a mai existat vreo masă festivă în zilele noastre aniversare. Mai degrabă preţuim cuvintele sensibile venite unoeri şi de unde nu te aştepţi şi care sunt ca nişte cadouri total nesperate, dar extrem de bine primite!”, a declarat Ileana Stana Ionescu pentru impact.ro.

Duce dorul fiului stabilit în America

Recunoaşte că mai primeşte din când în când vizita sau telefoanele unor colegi mai tineri din trupa Teatrului Naţional, cum ar fi Monica Davidescu şi soţul ei, Aurelian Temişan, de prezenţa cărora se bucură, atunci când este cazul, foarte mult. Ileana Stana Ionescu trăieşte alături de soţul ei, Andrei Ionescu, 94 de ani, şi el fost actor de meserie, într-un cartier bucureştean construit în ultimele decenii. Cei doi duc împreună foarte tare dorul singurului lor băiat, devenit medic, dar stabilit de ani buni în Statele Unite, care încearcă să facă naveta între cele două ţări, ori de câte ori programul îi permite acest lucru.

Ileana Stana Ionescu a împlinit 85 de ani
Ileana Stana Ionescu, alături de soţul ei, Andrei Ionescu

”Pasul în spate”, cea mai bună decizie

Am decis să fac un pas înapoi, acum vreo trei ani, atunci când am simţit că corpul nu mă mai ascultă. Nu regret decizia din simplul motiv că fizic nu mai puteam. Ştiam că vine o zi în care actorul, oricare ar fi numele său, iese din scenă o dată pentru totdeauna. Când nu te mai ţin puterile, cea mai bună decizie este mereu aceeaşi, să faci un pas în spate. E mai bine aşa, şi pentru tine, şi pentru cei din public care ţin la tine!, a mai spus ea pentru impact.ro.

A refuzat toate ofertele de a reveni pe scenă

În ciuda retragerii, admite că au mai existat încercări, mai mult sau mai puţin timide sau directe, de a o convinge să revină pe scenă sau în diverse producţii de televiziune, cu roluri chiar şi de mai mică întindere. Pe toate le-a refuzat însă, din acelaşi motiv.

Ileana Stana Ionescu a împlinit 85 de ani
Actrița s-a retras de pe scenă în urmă cu mai mulți ani

Roluri memorabile în peste 40 de piese de teatru

Ileana Stana Ionescu a jucat pe scenă peste şase decenii, bucurându-se din plin de o longevitate aparte. A făcut roluri memorabile în peste 40 de piese de teatru, fie pe prima scenă a ţării, fie la Teatrul Odeon, dar şi în peste 30 de filme sau seriale de televiziune. Printre ultimele sale roluri s-a numărat şi acela de mamă a primarului comunei din serialul de televiziune, “Las Fierbinţi”, cu un mare şi constant succes la public. Ileana Stana Ionescu a jucat, printre alţii, cu Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu Matei, Horaţiu Mălăele.