Îl mai ții minte pe Elton? Ce a ajuns să facă fostul star cumpărat de Gigi Becali

Andrei Cezar 23.09.2021, 15:37

Cei mai mulți dintre fanii FCSB-ului își aduc aminte cu siguranță de fotbalistul brazilian Elton. A fost adus cu surle și trâmbițe la echipa roș-albastră (atunci se numea Steaua), în 2007, la insistențele lui Mihai Stoica. Mijlocașul era considerat un adevărat jolly-joker care ar fi putut face diferența în orice moment al partidei.

Însă aventura sa în România as-a terminat mai repede decât și-ar fi închipuit oricine. Elton, care avea o înălțime de doar 1,54 metri, a fost alungat rapid de la echipă de către Gigi Becali. Patronul roș-albaștrilor a fost nemulțumit că ”face circ, nu fotbal”. Iată cu ce se ocupă acum fostul mijlocaș al roș-albaștrilor.

Elton, adus ca un mare star la FCSB, dat afară la scurt timp de Gigi Becali

Anul 2007 a fost anul în care Steaua (actuală FCSB) a cheltuit cei mai mulți bani pe transferuri. Latifundiarul din Pipera a băgat adânc mâna în buzunar, în special în pauza competițională din vară, pentru a face cele mai sonore transferuri din era Becali, depășind bariera de 12 milioane de euro cheltuiți pe jucători.

Dayro Moreno, Mihăiță Pleșan, Pavel Golanski sau Cyril Thereau au fost doar câțiva dintre fotbaliștii aflați pe lista de veniri a clubului din Ghencea, în schimbul cărora Becali a plătit o avere. Cea mai scumpă achiziție a fost cea a lui Dayro Moreno, care a costat 1,75 milioane de euro. O sumă pe care cu greu îți poți imagina că un club de Liga 1 ar mai putea-o plăti în zilele noastre pentru un jucător.

Printre cei aduși în 2007 la Steaua s-a numărat și Elton Jose Xavier Gomes. Venit de la Sao Caetano, unde fusese împrumutat de Corinthians, Elton l-a costat pe Gigi Becali 1,6 milioane de dolari. Suma de transfer a fost împărțită ”frățește” între clubul brazilian și impresar.

Il mai tii minte pe Elton? Ce a ajuns sa faca fostul star cumparat de Gigi Becali
Il mai tii minte pe Elton? Ce a ajuns sa faca fostul star cumparat de Gigi Becali

Gigi Becali: ” Cu Elton a fost cel mai mare circ. Când i-a dat unul un umăr s-a dus ghiulea”

Mijlocașul brazilian era poreclit ”Elton Maradinha”, datorită calităților sale tehnice. La momentul sosirii sale în România, agentul jucătorului spunea că va fi cel mai bun stranier care a evoluat în campionatul intern. Însă mijlocașul brazilian nu l-a impresionat pe Gigi Becali. Latifundiarul nu a fost foarte răbdător cu micuțul jucător și l-a dat afară după doar opt meciuri jucate în tricoul roș-albastru și un gol marcat.

„Cu Elton a fost cel mai mare circ. Făcea două driblinguri, dădea mingea pe la spate, pac se întorcea ca titirezul. Mă gândeam… ‘mamă, ce o face ăsta acum?’. Îl vedeam pitic, dar mă gândeam că nu l-au luat alţii tocmai din cauza asta. S-a dus el o dată pe dreapta şi când i-a dat unul un umăr s-a dus ghiulea. Păi el avea doar 32 de kilograme.

Când l-au cântărit, am rămas mască. La 1.45m avea 32 de kilograme. Nu am văzut fotbalist mic ca ăsta în viaţa mea. Numai Meme putea să facă aşa ceva!”, declara Becali la patru ani după transferul lui Elton la Steaua.

A fost singura sa aventură la o echipă de club din Eruopa. Ulterior Elton a jucat pentru formații din Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Brazilia, timp în care ar fi strâns, potrivit unor surse, o avere de 20 de milioane de dolari.

Cu ce se ocupă acum Elton

Ultima oară, brazilianul a evoluat la echipa de ligă secundă din Arabia Saudită, Al Hamriyah, de care s-a despărțin în această vară. Deși se antrenează încă la un nivel profesionist și caută un contract nou, din informațiile de pe rețelele sociale, fotbalistul pare, deocamdată, să fi agățat ghetele în cui și să se ocupe de afaceri. Acesta încă face călătorii în Arabia Saudită și EAU și ar putea deveni scouter pentru cluburile arabe în fotbalul brazilian.

Elton (35 de ani) s-a lansat și în afaceri. Are deschisă o bază sportivă în orașul brazilian Maceio – Arena Arabia – care este dotată cu terenuri sintetice, sală de forță, cabinete de recuperare, o școală de fotbal, bar și spații de relaxare.

Pe pereți, stau la loc de cinste tricoruile echipelor unde a evoluat, inclusiv cel de la FCSB. Brazilianul își petrece timpul cu cei doi copii, o fată și un băiat, și citează des din Biblie.

Elton are în palmares titlul cucerit în Brazilia alături de Corinthians, unde a fost coleg cu Carlos Tevez, Nilmar, Jo sau Javier Mascherano. De asemenea, a mai câștigat UAE Federation Cup (2010), Saudi Premier League (2012-2013) și Saudi Super Cup (2013).

Urmăriți Impact.ro și pe