Iașiul se mândrește cu cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram poate să ajungă la prețul incredibil de 25 de mii de dolari

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 22.10.2021, 09:39
Iașiul se mândrește cu cel mai scump ardei iute din lume. Un kilogram poate să ajungă la prețul incredibil de 25 de mii de dolari

Într-o zonă aparte din oraș se găsește cel mai scump ardei iute din lume, unde un kilogram are prețul fabulos de 25 de mii de dolari. Se pare că un faimos profesor și specialist a spus care sunt secretele care-l fac să fie atât de valoros.

Iașiul se mândrește cu cel mai scump ardei iute din lume

În plus, locuitorii din Iași vor avea ocazia să-l admire, începând cu data 30 octombrie 2021, într-o expoziție ce se desfășoară în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Pe lângă asta, în faimoasa grădină ieșeană găsim și primele trei cele mai iuți soiuri de ardei la nivel mondial.

Prof. univ. dr. Cătălin Tănase, fiind și membru al Academiei Române, a mărturisit secretele care-l fac să fie atât de valoros. Din 30 octombrie 2021 va putea fi admirat într-o expoziție unică derulată în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Ceea ce este interesant, la fel ca în edițiile anterioare, ținând cont de gradul de iuțeală legat de unitățile Scoville, noi prezentăm acei ardei «campioni mondiali», anume cei mai iuți! Și avem în continuare primele trei locuri la nivel mondial, la noi în Grădina Botanică din Iași.

Recordurile noastre nu au fost detronate și aici vorbim de 2 milioane de unități Scoville, grad de iuțeală, așa cum se măsoară cu tehnicile de acum, a spus prof.univ.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, potrizit BZI.

Iasiul se mandreste cu cel mai scump ardei iute din lume
Cel mai scump ardei iute din lume

Se pare că vedeta autentică a acestei expoziții „Flori de Toamnă„, organizată în Grădina Botanică din Iași, este cel mai scump ardei din lume ca preț, la nivel de kilogram, mai precis 25 de mii de dolari.

Noutatea, la ediția de anul acesta a expoziției, este prezentarea celui mai scump ardei din lume ca preț, la nivel de kilogram, anume 25 de mii de dolari. Acesta se numește Aji Charapitas și este un soi creat în Republica Peru, dar care nu este atât de iute precum este soiul Carolina Reaper. El este, undeva, apreciat la 30 – 40 de mii de unități Scoville.

Acesta reține prin gustul cu totul și cu totul special, un gust dulceag, anume o aromă de citrice, ușor acrișor. În Peru se consumă proaspăt, ca atare, sau pentru condimentarea unor meniuri, se înțelege, poate și tradiționale, dar și extrem de rafinate, a dezvăluit, a mai spus prof.univ.dr. Cătălin Tănase.

Ce este și mai remarcabil este faptul că un kilogram din acest soi de ardei Aji Charapitas conține aproximativ 75 de mii de bucăți.

Expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” va fi deschisă de pe 30 octombrie până pe 21 noiembrie 2021, între orele 9:00-16:00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar taxa de intrare pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri formate din cel puțin 10 persoane la expoziții florale este de 8.00 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...