Iași: Protest în fața Penitenciarului. Polițiștii n-au mai răbdat după înghețarea salariilor bugetarilor

Elena Avramescu 28.01.2021, 14:31

Protest în fața Penitenciarului. Sindicatele Manifest- Penitenciar, Iuris– Penitenciar și SNPP – filiala Iași, reacționează la decizia autoritatilor și au declanșat, începând de astăzi proteste comune. La manifestarea de astăzi au participat în jur de 100 de angajați. Doleanțele polițiștilor sunt legate de decizia pe care a luat-o actualul guvern la finalul anului trecut de a îngheța salariile bugetarilor.

Protest în fața Penitenciarului

Protestatarii adunați astăzi în fața Penitenciarului de Maxima Siguranță din Iași spun că nu își pot negocia salariile, așa cum nu pot refuza nici restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege.

S-au folosit de noi, au apelat la noi pentru a-i ajuta în pandemie. Ne-au trimis în misiune. I-au obligat pe colegii noștri să poarte saci de gunoi în picioare în loc de echipament de protecție. Acum, ca drept răsplată, ne iau ceea ce este prevăzut de lege, spune Ionuț Ichim, președintele sindicatul Manifest.

Sindicaliștii spun că deficitul grav de personal din Penitenciarul Iași este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă mai mare imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare.

Toți cei din sistemul național de apărare și ordine publică cer respectarea legii de cadru a salarizării. Prin Ordonanța 226/2020 au înghețat salariile, sporuri, tot.  Noi nu cerem măriri salariale, noi cerem respectarea legii salarizării, ne-a declarat Dorin Șcarlii, președintele Sindicatului Iuris Iași.

Manifestările politiștilor continuă pe termen nedeterminat și vor fi corelate cu protestele federațiilor sindicale semnatare a acordului colectiv. Mitingul va fi completat și cu alte acțiuni, cum sunt: refuzul de a efectua misiuni și activități daca nu sunt asigurate măsurile de protecție și siguranță a personalului, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității.

Protest in fata Penitenciarului
Protest in fata Penitenciarului

Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din anul 2021 îngheață din nou și salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăazut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țara noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemană pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie. Deficitul grav de personal din Penitenciarul Iași este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrăari corespunzătoare.

La aceste deficiente se adaugă lipsa oricăror compensații (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă). Sindicatele Manifest, Iuris și SNPP-filiala Iași resimt presiunea acestor masuri care vor adânci în loc să rezolve inechitățile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajează cu toate forțele în protestele planificate atât la nivelul Penitenciarului Iași, cât și cele prevăzute iîn calendarele de proteste ale federațiilor PUBLISIND, FEDERAȚIA POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, precum și ale confederațiilor sindicale BNS și Cartel ALFA.

Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu taierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente și care au facut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor, inclusiv prin creșterea insuficientă a salariului minim, afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunțe la aceste masuri și să aplice legea, așa cum a fost adoptată de Parlamentul Romaniei, au declarat protestatarii.

Mitingul anunțat va fi completat și cu alte acțiuni, cum ar fi: refuzul de a efectua misiuni și activități daca nu sunt asigurate măsurile de protecție și siguranță a personalului, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...