Iarnă în septembrie. Zăpada s-a așternut în mai multe zone din țară. Ce anunță meteorologii

Beatrice Dumitru 20.09.2022, 21:09
Iarnă în septembrie. Zăpada s-a așternut în mai multe zone din țară. Ce anunță meteorologii

Valurile de căldură din timpul verii au făcut loc fulgilor de zăpadă. În România a venit iarna în luna septembrie, după ce a nins în mai multe zone din țară. Temperaturile au coborât sub limita îngheţului, iar meteorologii au anunțat minine foarte scăzute pentru această perioadă. Dar cum va fi vremea în perioada următoare?

A nins în septembrie

Marți dimineață la Harghita Băi s-a înregistrat -1 grad Celsius, iar oamenii s-au trezit cu maşinile şi casele acoperite de zăpadă. A nins și la Brașov, iar zăpada s-a așezat într-un strat consistent pe Vf. Postăvaru.

De asemenea, iarna a venit și pe Transfăgărășan și a nins la peste 1800 m altitudine, iar pe carosabil s-a depus un strat de aproximativ trei centrimetri de zăpadă, temperatura înregistrată fiind de -3 grade. La cota 2.000, în munţii Făgăraş, zăpada măsoară cinci centimetri și pentru că temperaturile au scăzut la -3 grade Celsius și Transfăgărășanul este încă deschis, drumarii au împrăştiat material antiderapant.

Și pe Transalpina a nins, iar autorităţile îi îndeamnă pe şoferi să evite traseul dacă mașinile nu sunt echipate corespunzător pentru iarnă.

Iarnă în septembrie. Zăpada s-a așternut în mai multe zone din țară. Ce anunță meteorologii
Zăpadă pe Transfăgărășan.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Meteorologii anunță că până la sfârșitul săptămânii, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile intracarpatice. Și ninsorile vor continua să creadă în următoarele patru zile în zonele montane, iar în restul ţării temperaturile vor scădea considerabil, informează ANM.

Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea sudică a țării, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval.

În săptămâna 26.09.2022 – 3.10.2022, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în extremitatea de sud-est, unde temperaturile vor înregistra valori și de 27 de grade Celsius. În rest, vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, dar și în general deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...