Iarna apărută din senin în luna martie închide drumurile din România. Este, de asemenea, risc crescut de avalanșă

Daniela Alexandru 10.03.2021, 20:52
Iarna apărută din senin în luna martie închide drumurile din România. Este, de asemenea, risc crescut de avalanșă

Iarna apărută din senin închide drumurile. Astfel că iarna nu se lasă dusă, așa că aproape de jumătatea lui Mărțișor ne-am trezit cu zăpadă mai ceva decât în luna decembrie. Acesta este motivul pentru care meteorologii au anunțat risc crescut de avalanșă în mai multe masive montane din România, dar și drumuri închise pentru iubitorii de schi.

Iarna apărută din senin închide drumurile din România

Din cauza zăpezii căzute în ultimele ore și a Codului Galben, încă în vigoare, meteorologii anunță că la acest moment este risc însemnat de avalanșe în Bucegi și Făgăraș și ninsori moderate în Carpații Meridionali și slabe în restul masivelor.

În partea superioară a stratului regăsim un strat de zăpadă proaspătă ce depășește local 10-15 cm, în special pe versanții sudici și care va mai crește ușor. Stratul vechi este consolidat, iar la peste 1800 m înghețat. La peste 1800 m, la supraîncărcări, dar izolat și spontan pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari în zonele adăpostite cu depozite mai importante, arată meteorologii în buletinul nivometorologic valabil până joi la ora 20.00.

În ceea ce privește Masivul Bucegi, riscul de avalanșă scade chiar și sub 1800 de metri altitudine.

La peste 1800 se întâlnesc zone cu plăci de vânt recente, de grosimi variabile. La supraîncărcări oricât de mici, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii, care pot aluneca până la altitudini de sub 1800 m, mai arată meteorologii.

Iarna aparuta din senin inchide drumurile din Romania
Iarna aparuta din senin inchide drumurile din Romania

Drumul către cota 1400 la Sinaia s-a închis

Vremea rea a stricat și planurile turiștilor care doresc să ajungă la cota 1400 din Sinaia. Drumul pentru accesul auto este închis circulației, din cauza fenomenelor meteo, după cum anunță Poliția Prahova.

Începând cu data de 10 martie a.c., DC 134 Sinaia (drumul către cota 1400), pe tronsonul Cabana Schiori-Cota 1400, a fost închis circulației publice, din cauza fenomenelor meteo.

Urmăriți Impact.ro și pe