Vara ce tocmai stă să înceapă va fi una foarte bună, deopotrivă pentru turiști și patronii din industria turismului. Cel puțin așa cred majoritatea reprezentanților patronatelor din turism. Corina Martin, președinte de onoare al Asociației Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Saloanele de Eveniment și Beach Barurilor din județul Constanța, RESTO, a declarat pentru impact.ro că nivelul turiștilor pe litoralul românesc va fi cel puțin la egalitate cu nivelul celui din 2019, ultimul de dinaintea pandemiei.
„Anul trecut mizăm pe faptul că pe litoralul românesc au ajuns peste 500.000 de turiști, în marea lor majoritate români. Date fiind condițiile de atunci, nu au fost deloc cifre rele.
Cu totul alta va fi situația din 2022. Date fiind semnalele îmbucurătoare de la 1 mai, perioadă în care am atins pragul a 50.000 de vizitatori și turiști, ceea ce este un prag mai m lt decât încurajator.
Vara asta credem că vom atinge un prag superior celui din 2021, de 700.000 – 800.000 de vizitatori. Asta înseamnă că am egala nivelul înregistrat în vara anului 2019, ultima în care am putut face ce am dorit și nu am avut parte de regulile legate de evitarea efectelor COVID-19!”, a precizat ea pentru impact.ro.
Corina Martin a amintit și faptul că recordul deținut de litoralul românesc pe parcursul unui între sezon estival e de circa un milion de turiști.
„În 2017 am atins un asemenea prag. Poate și 2018, nu știm cu certitudine. Acum cinci ani am avut tot felul de chartere, de curse speciale care au legat litoralul de câteva mari orașe ale țării, precum Cluj, Oradea, Timișoara, Iași.
Plus câteva chartere cu turiști străini! Iar asta s-a simțit! Pe de altă parte, nu vă pot spune cu certitudine cifra reală din simplul motiv că autoritățile statului nu s-au învrednicit să pună în funcțiune acel sistem promis de ani buni prin care să știm clar numărul de turiști de la Mamaia, Sinaia sau Delta Dunării, în orice moment al anului”, a mai spus președintele de onoare al RESTO Constanța.
În opinia ei, se poate vorbi de un veritabil reviriment în industria turismului, în ciuda creșterii tarifelor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Este perfect adevărat, tarifele au crescut cu circa douăzeci de procente. Dar asta s-a întâmplat mai peste tot în lume, nu doar la noi! Creșterea tarifelor utilităților, a energiei, a apei, a combustibilului, ca să nu mai vorbesc de costul legat de forța de muncă, a adus după sine această majorare.
Și totuși, în ciuda ei, avem multe comenzi. Iar o creștere a cererii vine însoțită la pachet și de majorări de tarife. Una peste alta, e un semn că românul a trecut și peste pandemie, și peste frica de război și are o dorință nebună, nebună de a călători, de a se distra după o perioadă dificilă pentru mulți dintre noi”, crede aceeași Corina Martin.
Mai mult, ea afirmă că s-a schimbat în ultimele luni și raportul de forțe între preferințele turiștilor români: „Până recent eram obișnuiți cu un raport de forțe de 3 la 1.
Adică aveam o cerere de turism în străinătate la trei venite din țară. Ei bine, acum raportul e de 3 la 2. Iar oferta din străinătate rămâne în atenția majorității românilor!”.