Hotelierii de pe litoral cer majorarea valorii voucherelor de vacanță și reluarea acordării lor, altfel unitățile de cazare riscă să între în colaps

Ioana Constantin 16.11.2021, 15:48
Hotelierii de pe litoral cer majorarea valorii voucherelor de vacanță și reluarea acordării lor, altfel unitățile de cazare riscă să între în colaps

De când a început acordarea voucherelor de vacanță, tot mai mulți români și-au permis o vacanță în staținile românești, fiecă vorbim de cele montane, fie de cele de pe litoral. Așa se face ca în ultimii 10 ani s-a resimțit o creștere cu 326% a numărului unităților de turism clasificate precum și dublarea locurilor de cazare.

Hotelierii de pe litoral cer majorarea valorii voucherelor de vacanță

Mai precis, în octombrie 2010, potrivit ministerului de resort, existau 5458 de unități de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, cifra a ajuns la 17.800 de unități de cazare, respectiv 523.177 de locuri. Iar asta s-a datorit investițiilor masive făcute în turism. Pe langă unitățile de cazare nou apărute, altele au fost modernizate, au fos amenajate centre de sănătate în stațiunile balneare, s-au construit piscine, centre spa, restaurante moderne, precum și alte facilități.

În februarie 2021, Guvernul Cîțu avea însă să le dea o adevărată lovitură de grație investitorilor din turism, hotelierilor și agențiilor. Anunța suspendarea acordării voucherelor de vacanță, pe fondul crizei economice. Decizia s-a resimțit, însă iar anul acesta procentul celor care au ajuns, spre exemplu, pe litoralul românesc cu vouchere de vacanță a fost mai mic, cu aproape 10%. Chiar și așa însă cei care vin cu aceste tichete rămân în număr foarte ridicat.

Se vede că avem încasări mai mici pe vouchere de vacanță, pentru că nu s-au emis în 2021. Dacă se emiteau, oamenii au văzut care au fost beneficiile lor, au vazut că s-au simțit mai bine, s-au întors la muncă mai odihniți și sigur și-ar fi dorit să repete experiență. Nu am văzut în această perioadă un val al celor care nu le-au consumat. Au venit toți cei care au mai aveau un voucher sau două, a declarat Cristian Bărhălescu, proprietar agenție de turism.

Faptul că nu s-au mai dat vouchere în 2020 s-a văzut în 2021 și a fost un impact puternic asupra industriei și așa afectată de pandemie. Dacă ne referim la Deltă, avem 15% din vacanțele petrecute aici, luate cu vouchere de vacanță. Ori în 2022 practic nu vom mai avea nici acest instrument financiar. Vrem reintroducerea voucherelor, dar eliberarea lor și legiferarea să fie facută până la finalul acestui an. Se asigură astfel o creștere a veniturilor la bugetul de stat și în Horeca, a spus și Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management a Deltei Dunării.

Hotelierii de pe litoral cer majorarea valorii voucherelor de vacanta
Hotel Constanta

Pentru litoral, în special pentru hotelurile de două si trei stele, lipsa voucherelor va avea un impact dezastruos. În unele unități, procentul celor care veneau cu vouchere de vacanță a fost și de 50%. Mai mult decat atât, reprezentanții Alianţei pentru Turism cred că aceste vouchere trebuie acordate și în sistemul privat.

De la începutul anului și până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. În plus, valoarea voucherelor ar trebui modificată. În timpul sezonului, fie de iarnă, fie de vară, acestea ar trebuie să aibă o valoare de cel puțin 2200 de lei.

Dacă nu se va relua acordarea acestor vouchere, atunci tot mai mulți români vor fi tentați să plece peste hotare. Bulgaria spre exemplu a fost întotdeauna cu un pas înaintea noastră, iar ofertele lor au fost aproape la jumătate față de ce punea la dispoziție litoralul românesc. Tarife bune au avut și stațiunile din Grecia și Turcia.

Hotelierii de pe litoral cer majorarea valorii voucherelor de vacanta
Litoral Constanta

Având în cedere că suntem în al doilea an de pandemie, românul are dreptul la acest voucher. Indiferent de sistem public sau privat. Veniturile scad pe zi ce trece. Au nevoie de aceste vouchere de vacanță. Sunt necesare. Suma alocată de 1450 este foarte mică, în condițiile actuale se poate face o departajare. 1450 lei pe litoral, spre exemplu, în extrasezon, aprilie mai, octombrie, iar în sezon să se majoreze la 2250.

În caz contrar efectele sunt dintre cele mai negative mai ales din cauza concurenței pe care o avem de la statele vecine. Ei au fost în stare să depașească criza, vor veni cu tarife cu 30 la sută mai mici față de ce putem oferi noi. Statele lor vin cu compensări masive, iar tarifele lor de cazare vor fi mai mici decât ale noastre, a spus Nicolae Bucovală, hotelier.

În acest an, voucherele au fost 25% din cifra de afaceri, este o scădere față de anii precedenți, este adevărat. Este clar că este necesar emiterea unor noi vouchere pentru că actualele expiră, a spus și Stefan Necula, director agenție de turism.

Una peste alta, emiterea de vouchere pentru anul 2022 va reprezenta un sprijin acordat industriei ospitalităţii în condițiile în care acest sector a fost extrem de grav afectat de pandemie.

Urmăriți Impact.ro și pe