EXCLUSIV. Haos în prima zi de școală. Părinții pun condiții pentru testare: ”Procedura e neplăcută. Să nu se sperie copilul”

Andrei Cezar 08.02.2021, 20:45

Peste 2,4 milioane de elevi s-au reîntors, de astăzi, în bănci după începerea școlii în cele trei scenarii prezentate de autorități, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În 2.129 de localități, toți copiii vor merge la școală – scenariul verde, în 903 localități școala se desfășoară potrvit scenariului galben, iar în 149 de localități, unitățile de învățământ vor funcționa potrivit scenariului roșu. În Capitală, la fel ca în majoritatea reședințelor de județ, școala a început în scenariul galben, ceea ce presupune că elevii din ciclul primar și clasele terminale, dar și copiii de grădiniță vor merge fizic la școală, în timp ce restul vor continua școala online.

Prima zi de școală. Cum s-au desfășurat cursurile, ce spun copiii și cum s-au înghesuit părinții la intrarea în instituțiile de învățământ

Prima zi de școală a venit însoțită de o explozie de bucurie pentru copiii care, de trei luni de zile, au participat numai la ore online. Și părinții s-au arătat extrem de bucuroși pentru cei mici, pe care i-au pregătit pentru revenirea în bănci mai ceva ca pentru prima zi de școală.

La Școala Gimnazială 307 din Sectorul 2 al Capitalei a fost forfotă mare încă de la primele ore ale dimineții. Rând pe rând, elevii ciclului gimnazial au fost aduși până la poarta instituției de către părinți su bunici, iar de acolo au fost preluați de cadrele didactice și introduși în sălile de curs. Emoționată pentru fiul ei, mămica unui băiețel de 8 ani ne-a declarat încântată: ”Este foarte bine că s-au redeschis școlile, în primul rând pentru copii. Școala online nu este școală. Oricât de mult s-ar strădui profesorii să predea online, copiii înțeleg lecțiile mai bine atunci când sunt în clasă. Chiar dacă odată cu revenirea lor în bănci există un oarecare risc de infectare, nu ne temem. Respectăm regulile și totul va fi bine”.

Mama unei alte eleve de clasa a II-a ne-a declarat entuziasmată: ”Îi era foarte dor de școală, de învățătoare. Am înțeles că totul este pus la punct în școală. Este curat, dezinfectant există peste tot. S-au luat toate măsurile posibile.”

Imbulzeala la redeschidere scolilor
Imbulzeala la redeschidere scolilor

Regulile, respectate ca la carte

La intrarea în instituție, elevii au știut să respecte toate regulile, de la purtatul măștii de protecție și până la distanțarea fizică. Au fost trecuți prin poarta de triere, unde li s-a înregistrat temperatura cu ajutorul termoscannerului și au fost conduși în sălile de clasă. Însă pentru unii copii emoția revenirii în bănci după atâta timp a fost atât de puternică încât i-a făcut să uite chiar și sala de clasă în care își desfășurau cursurile.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”După atâtea luni de școală online, a venit și mult-așteptata zi de reîncepere a cursurilor. Noi suntem fericiți că ne-am reîntâlnit cu copiii. Am văzut bucurie și pe fețele lor. Mulți dintre ei au uitat chiar și clasa unde învață sau cum se numește învățătorul.

Pauzele au fost foarte stricte, iar învățătorii s-au ocupat de organizarea lor. Elevii nu mai stau pe holuri în timpul acestora, merg doar la toaletă și se reîntorc în clase. Iar dacă le mai rămâne timp din pauză, fac diverse activități. Spre exemplu, pe tabla inteligentă le punem diferite jocuri sau cântece pentru a se relaxa. De asemena, tot în pauze se aerisesc și clasele. ”, a declarat Dorian Coman, directorul Școlii 307 din Capitală.

Imbulzeala la redeschidere scolilor
Imbulzeala la redeschidere scolilor

Formularul de consimțământ pentru păinții ai căror copii prezintă unele simptome de Covid-19

În cazul în care unii elevi prezintă simptome asociate infectării cu SARS-CoV-2, ei pot fi testați în cadrul școlii, însă doar cu acordul scris al părinților. Testarea se poate realiza după completarea de către părinți a unui formular pus la dispoziție de Ministerul Sănătății.

”Am hotărât să distribuim formularul către diriginți și învățători, dar să îl transmitem și părinților pe email. Noi îl avem listat și în școală. În cazul în care apar probleme și observăm într-o dimineață că un copil este în această situație, automat anunțăm părinții. Aceștia pot veni cu formularul completat de acasă, sau îl pot completa la școală. În eventualitatea în care nu își dau acordul, vor trebui să meargă la medicul de familie. Avem pregătite două izolatoare, în cazul în care părinții întârzie mai mult până când vin să-i ia, timp în care copiii vor fi supravegheați de asistenta medicală.” a mai precizat directorul unității de învățământ, indicând, totodată, faptul că până în acest moment școala sa nu a primit testele aferente.

”Copiii, să fie duși la medicul de familie”

”Cred că cel mai bine ar fi ca cei mici să fie îndreptați către medicul de familie, pentru că ei le cunosc istoricul medical. Pot fi diverse situații în care copilul să aibă anumite afecțiuni pe care noi nu le cunoaștem.”, a mai declarat Dorian Coman.

În același timp, nici părinții nu sunt de acord ca cei mici să fie testați fără ca ei să poată fi de față.

Mama unei fetițe: ”Nu sunt de acord cu testarea copilului dacă nu sunt de față. Aș vrea să fiu prezentă și eu dacă s-ar întâmpla acest lucru. Cred că majoritatea părinților ar dori. Această procedură este mai neplăcută și mă gândesc să nu se sperie copilul.”

Imbulzeala la redeschidere scolilor
Imbulzeala la redeschidere scolilor

Haos la plecarea copiilor acasă

Odată cu ieșirea elevilor din ciclul primar de la ore, s-a instalat hosul în fața instituției de învățământ. Părinții, nerăbdători să îi ia pe copii acasă, s-au îmbulzit la porțile școlii, fără a mai ține cont de regulile de distanțare, astfel încât inclusiv circulația mașinilor pe stradă a fost blocată.

”Dacă la venire (a copiilor la școală – n.r.) a decurs totul absolut normal, fără aglomerație, la ieșire este o problemă. Aglomerația nu este creată nici de copii, nici de cadrele didactice, ci de părinții care nu înțeleg să respecte o distanță mulțumitoare pentru noi, astfel încât învățătorul, când iese cu elevii, să îi poată distribui părinților în siguranță. Dar nu din poartă. Foarte mulți părinți caută să fie primii în poarta școlii, iar în aceste condiții, atunci când ies și copiii de la ore, se crează îmbulează și nu se mai înțelege nimic.

Degeaba respectăm toate regulile de la intrarea și până la ieșirea din școală, dacă după ieșire nu se mai respectă distanțarea.

Noi, oricum, nu le dăm drumul copiilor, până când nu am observat că a venit cineva să îi ia. Nu rămân în stradă, sau nesupravegheați.”, a conchis directorul Școlii 307.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an școlar sunt înscriși 2.918.275 de elevi , iar în România sunt 17.656 de unități de învățământ. Semestrul al doilea are 17 săptămâni de curs și se va încheia pe 18 iunie.

Imbulzeala la redeschidere scolilor
Imbulzeala la redeschidere scolilor
Urmăriți Impact.ro și pe