Guvernul începe ”vânătoarea” de speculanți cu operatorii din energie. Premierul a cerut controale după majorări nejustificate ale prețurilor pe piața spot: ”Verificați dacă sunt elemente speculative!”

Ioana Matei 03.08.2022, 15:14
Guvernul începe ”vânătoarea” de speculanți cu operatorii din energie. Premierul a cerut controale după majorări nejustificate ale prețurilor pe piața spot: ”Verificați dacă sunt elemente speculative!”

Prețurile la tranzacționarea energiei au crescut nejustificat în ultima perioadă, iar România a ajuns să aibă cel mai mare preț mediu zilnic spot la energie electrică din Europa. Premierul le-a cerut Consiliului Concurenței și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei să verifice dacă au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale prețurilor și a avertizat că vor fi luate măsuri dacă se confirmă că au fost astfel de elemente speculative. Furnizorii și traderii de energie care manipulează piața angro pot fi sancționați cu amenzi între 5 și 10 % din cifra de afaceri anuală.

”Am solicitat o serie de controale pe piața tranzacționării energiei, pentru a se vedea dacă, în ultimele zile, au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale prețurilor”, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Primul-ministru susține că s-au înregistrat ”diferențe anormale” între prețul mediu ponderat practicat de producători și valoarea cu care energia se vinde în piață. Asta în condițiile în care analiștii din domeniu se așteptau ca ultima ședință de tranzacționare să fie una cu prețuri în scădere.

”Dacă vom descoperi că a fost vorba despre un atac speculativ pe piață, instituțiile abilitate vor lua măsurile care se impun”, a avertizat premierul.

Fluctuațiile neobișnuite pe piața energiei vor fi investigate de experți de la Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM și Ministerul Energiei. Verificările vor viza tranzacționarea angro a energiei electrice pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), de la bursa românească de profil OPCOM.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Decizia premierului vine după ce cantitățile de energie pe piața spot pentru ziua următoare (PZU), de la bursa de profil OPCOM, care ar trebui să fie doar pentru completarea urgențelor, a ajuns la jumătate din consumul național.

”Așa cum am putut să înțeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblurile și mecanismele acestea de producție și vânzare a energiei, piața pentru ziua următoare trebuia să fie una de echilibrare, or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piață consolidată de tranzacționare a energiei. Vă rog să verificați dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacționarea energiei”, le-a spus miercuri, în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă președintelui Consiliului Concurenței și ministrului Energiei.

În luna iulie, prețul mediu înregistrat pe PZU, la care se tranzacționează mai bine de 50% din consumul național de electricitate, a fost de 1.813 lei/MWh, o creștere de patru ori față de prețul din iulie 2021.

În aceeași lună, România a avut cel mai mare preț spot mediu la energie electrică din Europa, de 2.604 lei/MWh (528 euro/MWh).

Firmele de distributie vor acorda compensatii pentru consumatorii de energie electrica

Amenzi de 11 milioane de lei pentru manipularea pieței angro de energie

ANRE a finalizat, în perioada 2021 – 2022, 28 de investigații în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, în urma cărora a amendat 24 de participanți la piața angro de energie amenzi totalizând 11.191.316,39 lei. Dintre acestea, pentru sectorul energiei electrice au fost date amenzi de peste 10 milioane de lei, pentru 22 de participanți la piața angro de energie electrică.

Sancțiunile au fost date pentru manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacțiilor de spălare tip A – B – A” sau ,,pre-arranged”.

ANRE mai are în investigații alți 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori și traderi), dintre care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

Participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie pot fi sancționați cu amenzi în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...