Subvenționarea facturilor la energie. UE a creat un fond de 59 de miliarde de euro. Cine va primi banii

Beatrice Dumitru 29.06.2022, 10:04
Subvenționarea facturilor la energie. UE a creat un fond de 59 de miliarde de euro. Cine va primi banii

Țările UE au încheiat acorduri cu privire la propunerile de lege pentru combaterea crizei climatice. Miniștrii Mediului din cele 27 de state membre au convenit asupra pozițiilor lor comune cu privire la cinci legi, parte a unui pachet mai larg de măsuri pentru reducerea emisiilor de încălzire a planetei, în acest deceniu. Ei au decis și crearea unui fond pentru a-i ajuta pe cetățenii UE cu venituri mici.

Fond pentru cetățenii din UE cu venituri mici

După mai bine de 16 ore de negocieri dure, miniștrii Mediului din UE au ajuns la un acord cu privire la criza climatică. Astfel, ei au sprijinit reformele pe actuala piață UE a carbonului pentru a impune costuri suplimentare atunci când combustibilii poluanți sunt utilizați în transporturi și pentru încălzirea clădirilor.

Pe măsură ce criza costului vieții mătură lumea, creșterea prețurilor va face ca mulți oameni să ajungă în situația de a nu-și mai putea plăti facturile. De aceea, miniștrii Mediului au mai convenit să formeze un Fond Social pentru Climă de 59 de miliarde de euro pentru a-i proteja pe cetățenii cu venituri mici de costurile noii politici privind combustibilii fosili, în perioada 2027-2032.

Subvenționarea facturilor la energie. UE a creat un fond de 59 de miliarde de dolari. Cine va primi banii
Politicile climatice vor scumpi energia.

Pentru ce vor fi folosiți banii

Lituania a fost singura țară care s-a opus acordurilor finale, după ce a căutat fără succes un fond mai mare alături de Polonia, Letonia și alte țări preocupate de faptul că noua piață a CO2 ar putea crește facturile la energie ale cetățenilor. Pe de altă parte, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos, state mai bogate care ar plăti mai mult decât ar primi înapoi, și-au dorit ca acest fond să fie mai mic, informează Reuters.

Fiecare țară va trebui să realizeze un plan prin care să arate cum va cheltui banii primiți, putând fi folosiți pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, renovarea acestora sau pentru alocarea fondurilor direct către cetățean. De asemenea, banii vor putea fi folosiși și pentru subvenționarea facturilor la energie pentru cetățenii europeni cu venituri mici, în contextul creșterii prețurilor la energie din cauza politicii climatice.

Criza climatică și consecințele ei sunt clare și, prin urmare, politica este inevitabilă”, a declarat șeful UE pentru politică climatică, Frans Timmermans, adăugând că el crede că invadarea Ucrainei de către Rusia, un important furnizor de gaz, îndeamnă țările să renunțe mai repede la combustibilii fosili.

Alte legi votate de ministri

Țările au acceptat elementele de bază ale propunerii Comisiei de a consolida piața pentru a reduce emisiile cu 61% până în 2030 și de a le extinde pentru a acoperi transportul. Ei au convenit asupra unor reguli care să faciliteze intervenția UE ca răspuns la creșterea prețului CO2.

Miniștrii au susținut alte două legi pentru a consolida obiectivele naționale de reducere a emisiilor pe care Bruxelles le stabilește țărilor pentru anumite sectoare și pentru a crește rezervoarele naturale de carbon, cum ar fi pădurile.

Urmăriți Impact.ro și pe