Guvernul din Bulgaria, demis prin moţiune de cenzură

Ana Anitoiu 22.06.2022, 22:43
Guvernul din Bulgaria, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul din Bulgaria a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură depusă de partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borisov. Cabinetul condus de prim-ministrul liberal Kiril Petkov a fost înlăturat.

Motivul pentru care a fost depusă moțiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură prin care a fost demis guvernul bulgar a fost adoptată cu votul a 123 de deputaţi dintr-un total de 240, în timp ce 116 au votat împotrivă. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, care a depus moțiunea de cenzură, a acuzat administraţia lui Kiril Petkov că nu a luat măsurile potrivite pentru a contracara creşterea inflaţiei, determinată de războiul din Ucraina.

Guvernul in Bulgaria, demis prin motiune de cenzura
Kiril Petkov

Ce a declarat prim-ministrul bulgar demis

Economistul Kiril Petkov, în vârstă de 42 de ani, a fost ales în decembrie pe baza unei platforme de reforme şi anticorupţie. El a spus că va încerca să asigure sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar, după ce formaţiunea politică populistă ITN a părăsit coaliţia formată din patru partide.

„A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern care a fost dat jos de (liderul GERB) Boiko Borissov, de (liderul TISP), Slavi Trifonov, și de (ambasadoarea Rusiei în Bulgaria), Eleonora Mitrofanova.

Acest vot este doar un pas mic într-o călătorie foarte lungă. Promit că vom continua să ne recâștigăm statul și într-o zi vom avea un stat european de succes, fără relații de culise și fără mafie. Vă mulțumesc!”, a reacționat premierul după ce a trecut această moțiune de cenzură.

Ce urmează să se întâmple în Bulgaria

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, va trebui să mandateze un prim-ministru desemnat de cel mai mare grup parlamentar, pentru formarea unui nou cabinet. Cel mai numeros grup din legislativul bulgar aparține formațiunii PP, adică Prodaljavame Promianata sau „Continuăm Schimbarea”, condus de către premierul demis, Kiril Petkov.

În cazul în care acest demers va eșua, mandatul va ajunge la cel de-al doilea grup parlamentar ca mărime, GERB-UDF – cel care a inițiat moțiunea de cenzură. Dacă se va înregistra un eșec repetat, șeful statului are libertatea să desemneze un alt grup parlamentar, într-o a treia încercare.

Dacă nici cea de-a treia încercare nu va duce la formarea unui guvern stabil, președintele bulgar va trebui să numească un cabinet interimar, să dizolve Parlamentul și să programeze alegeri legislative anticipate în termen de două luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...