Guvernul e gata să lase Las Fierbinți fără un personaj principal. Cum este posibil

Diana Radu 21.08.2020, 13:22
Guvernul e gata să lase Las Fierbinți fără un personaj principal. Cum este posibil

Pe masa Guvernului se află un proiect de lege care prevede interzicerea purtării uniformei de polițist pentru activități culturale și filmări. Dacă proiectul de lege ca fi aprobat, atunci Robi din Las Fierbinți va rămâne fără uniformă.

Robi din Las Fierbinți ar putea rămâne fără uniforma de polițist

Proiectul de lege care propune modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti este în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Mai exact, Hotărârea de Guvern propune abrogarea articolului 10 din HG nr. 1061/2002, care permite în momentul de față folosirea unoformei de polițist pentru activitățile culturale și filmări. Însă, dacă proiectul de lege va fi aprobat acest lucru nu va mai fi posibil.

În expunerea de motive a HG se explică că prețul de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament. De asemenea, articolele odată închiriate nu mai pot fi distribuite uletrior polițiștilor.

„La articolul 10 se menţionează că uniforma poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activităţi culturale şi filmări. Această posibilitate grevează bugetele unităţilor de poliţie, întrucât tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietăţii de talii şi mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri. În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor deoarece nu se mai află în starea calitativă «nou», constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unităţii de poliţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

guvern, robi, las fierbinti, pro tv
Robi din Las Fierbinți

Proiectul de lege interzice fabricarea de replici ale uniformelor

O altă prevedere cuprinsă în proiectul de lege este aceea că producătorii de film nu vor mai putea fabrica replici ale uniformelor de poliție pentru filmări. Pedeapsa urmează să fie stabilită printr-o reglementare.

„În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, producerea şi comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliţie, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziţie, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o pedeapsă pentru încălcarea acestor prevederi”, se mai arată în expunerea de motive.

Urmăriți Impact.ro și pe