Guvernul, dat în judecată de elevi: care este motivul pentru care tinerii s-au adresat instanței

Ciprian Ioana 21.08.2019, 15:40
Guvernul, dat în judecată de elevi: care este motivul pentru care tinerii s-au adresat instanței

Guvernul a fost dat în judecată de o asociație de elevi din Constanța. Tinerii s-au adresat instanței, considerând că li se comite o mare nedreptate. Ministerele vizate sunt cel al Educației și cel al Dezvoltării Regionale.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă la Curtea de Apel Constanța de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța. Ei acuză Guvernul că încalcă mai multe prevederi din Legea Educației Naționale.

Elevii sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul nu și-ar respecta obligațiile față de ei.

De ce a fost Guvernul dat în judecată

Program de internship la Guvern - editia 2019

Elevii din Constanța sunt nemulțumiți de faptul că nu le-au fost decontate abonamentele de transport. Este o situație care e des întâlnită în fiecare an, iar tinerii atrag atenția că nu e pentru prima dată când Guvernul își respectă obligațiile față de ei.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă împotriva Guvernului României, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi a Ministerului Dezvoltării Regionale (MDR). În opinia tinerilor, acestea sunt instituțiile care ar fi trebuit să se ocupe de decontarea transportului, dar nu au făcut acest lucru.

Acţiunea în instanţă formulată de Asociația Elevilor are în vedere anularea HG 863/2016 privind impunerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor la transportul judeţean.

„Încă din 2016, elevii din România s-au aflat în imposibilitatea decontării cheltuielilor de transport, fiindu-le încălcat dreptul prevăzut la art. 84, alin. (3) şi (3^1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, din cauza apariţiei tarifelor maximale impuse operatorilor de transport judeţean pentru abonamentele elevilor sub forma unor obligaţii de serviciu public, dar fără acordarea unor compensaţii. Din cauza acestei stări de lucruri, aceştia nu respectau tarifele, iar elevii nu puteau deconta facturile primite la licee, fiind invocate diferenţele de tarif dintre lege şi realitate”
Comunicat AEC

În susţinerea de motive, organizaţia elevilor mai invocă şi faptul că pe 28 iunie a intrat în vigoare OUG 51/2019 ce are ca obiect eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice şi din reglementările Legii 92/2007.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe