Guvernul anunță schimbări majore pentru șoferi. Cum se modifică legea RCA

Elena Avramescu 20.08.2020, 08:28
Guvernul anunță schimbări majore pentru șoferi. Cum se modifică legea RCA

La data de 18 august a fost publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii RCA de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), după avizul motivat al Comisiei Europene din data de 25 iulie 2019.

Cum se modifică legea RCA

“Având în vedere emiterea de către Comisia Europeană a Avizului motivat în data de 25.07.2019 şi ținând cont de urgenţa îndeplinirii obligaţiilor şi respectării termenului impus, se propune modificarea prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.”

În acest sens, s-au propus modificări asupra modului de funcţionare a “asiguratului cu risc ridicat”. Comisia Europeana este de părere că prin actualul mod de funcţionare este limitată libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi nu de către asigurătorul RCA. Astfel că propunerea de modificare a legislaţiei are în vedere aliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.

Cum se modifică legea RCA
Legea RCA se modifică

Guvernul anunță schimbări majore pentru șoferi

Se dorește și instituirea obligaţiilor BAAr de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii, proceduri interne ce stabilesc condiţiile de încheiere a asigurării, asumate de către toţi mombrii BAAR, dar şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat.

S-a mai propus și abrogarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative dar şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asiguratori în calculul tarifelor de primă, precum şi eliminarea obligaţiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, potrivit zf.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...